BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Különadó: Lépni kell a bankoknak

A bankadó bevezetése után csak azok a pénzügyi szolgáltatók maradnak életképesek, amelyek nem csak a költségek ügyfelekre hárításában látják az egyetlen megoldási lehetőséget: a költségcsökkentés pedig a banki és a biztosítási szektorban egyaránt fontos téma lesz az elkövetkező években – állapítja meg az IFUA Horváth & Partners elemzése.

„Habár a hazai hitelintézeti szektor jövedelmezősége az elmúlt évtizedben jóval magasabb volt, mint az uniós átlag, a bankoknak fel kell készülniük arra, hogy sajáttőke-igényük 2012-ben a Bázel III szabályozás miatt jelentősen növekszik” – hangsúlyozta Huba Eörs, az IFUA Horváth & Partners ügyvezető partnere. A plusz saját tőkét – tette hozzá – a bankok többségének eredményoldalon kell megtermelni. Ehhez jön most a bankadó, amely erős nyomás alá helyezi a bankok menedzsmentjét, hogy társaságuk eredménytermelő képességét javítsák. A sajáttőke-igény miatt a hitelintézetek fontolóra vehetik azt is, hogy bent maradjanak-e tőkeigényes szolgáltatási területeken, illetve, hogy eladják a tulajdonukban levő biztosítójukat, esetleg külföldi leányvállalatukat.
Az elemzés szerint az eredménytermelés szempontjából a bankok számára a legkritikusabb pont a kockázati költségek mértéke: 2009 végére a 90 napot meghaladó késedelembe eső vállalati hitelek állománya egy év alatt megduplázódott, elérte az összes kihelyezés 10 százalékát. A lakossági ügyfeleknél is jelentősen nőtt a 90 napot meghaladó késedelembe kerülő hitelek aránya: egy év alatt a kétszeresére emelkedett, és megközelítette a 8 százalékot.
A bankok számára a jövedelemtermelő képesség növeléséhez vezető út a kockázati költségek mérséklésén keresztül vezet – véli Huba Eörs –, ennek érdekében pedig szükséges a kockázati modellek, a monitoring és a behajtási rendszerek továbbfejlesztése. A kockázati költségek mellett a működési kiadások racionalizálását is folytatják a bankok. A bevételi oldal növelésénél az ügyfelek szegmentálása és az ennek megfelelő színvonalú szolgáltatás nyújtása hozhat áttörést.
A biztosítási szektor a válság ellenére 2010 első negyedévében 11 százalékos díjbevétel-növekedést könyvelt el az előző év azonos időszakához képest, ami kellemes meglepetést jelentett, hiszen 2009-ben még csökkent a piac. „A bevételi oldalon az elkövetkező egy-két évben ennek ellenére nem lehet számítani jelentős növekedésre a lakosság várható jövedelmi helyzete és a szociodemográfiai változások miatt” – fejtette ki Huba Eörs. Hangsúlyozta: ha a biztosítók nem számolhatnak erőteljes bevételnövekedéssel, akkor a költségből kell faragni, így a kisebb kockázatú, jobb fedezetű termékek, illetve célcsoportok irányába történő elmozdulás mellett rákényszerülnek a kockázatelbírálás további finomítására vagy a csalások felderítésének hatékonyabbá tételére.
A működési kiadások mérséklése a támogató területek mellett az értékesítésben is egyre fontosabb kérdés lesz: vagyis a cégek hogyan tudják a jelenleginél olcsóbban elérni és kiszolgálni a klienseket. VG

VG Különadó: Lépni kell a bankoknak -->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.