BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Lakmusz teszt" előtt az amerikai kilábalás

Az amerikai gazdaság egyenetlen élénkülése sorsdöntő lakmuszpróba előtt áll pénteken, amikor nyilvánosságra hozzák a munkanélküliség alakulására vonatkozó legfrissebb adatokat.

Kevesen számítanak pozitív eredményekre, a legtöbb elemző azzal számol, hogy az állástalan amerikaiak száma várhatóan több mint 15 millióra duzzad, ezzel a munkanélküliségi ráta a jelenlegi 9,7-ről 9,8 százalékra nő. Ez pedig rossz hír lenne Barack Obama elnök számára, aki kezd kifutni az időből, hogy a gazdaságot ismét pályára állítsa a novemberben esedékes kongresszusi választások előtt – tudósít az AFP.

Noha a Fehér Ház ismételten figyelmeztetett, hogy a munkanélküliség továbbra is magas lesz az év hátralévő részében, a felmérések azt mutatják, hogy a ráta alakulása sorsdöntő kérdés a szavazóknál. A foglalkoztatottak számának csökkenése a piacok számára is rossz hír lenne, amelyeket az utóbbi hetekben megrázkódtatta a kétszámjegyű recesszió miatti aggodalom. A pénteki munkanélküliségi jelentés fontos jelzést ad a folyamatban lévő élénkülés erejéről - figyelmeztettek a Goldman Sachs elemzői. A cég számításai szerint az alkalmazottak száma júniusban 100 ezer fővel csökkent, ez pedig az első negatív számadat az idei évben.

A Cashline pedig elemzésében arra figyelmeztet , hogy bár az amerikai szakértők egy része változatlan pozitív tendenciáról beszél a munkaerőpiac terén, nem látható, hogy ezeket a véleményeket mire alapozzák. A cég aláhúzza, hogy a 9,7 százalékra mért hivatalos munkanélküliség blöff, a valóságban az arány közelebb áll a 16 százalékhoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.