BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A megszorítások visszafogták a gazdaságot - Nagyobb a baj Görögországban, mint hitték

A legfrissebb hivatalos adatok szerint a görög gazdaság a vártnál jobban megszenvedte a megszorításokat, miközben a munkanélküliség erőteljesen emelkedett.

A görög statisztikai hivatal, az ELSAT adatai szerint a GDP 1,5 százalékkal csökkent a második negyedévben és 3,5 százalékkal maradt a tavalyi év azonos időszakának eredménye alatt. Mindkét mutató kellemetlen meglepetést okozott a Reuters elemzőinek, akik 1 százalékos, illetve 3,3 százalékos mínuszt vártak – írja a Guardian.

Ráadásul a gazdaság lassulásának üteme is erőteljesen megnőtt, hiszen az első félévben még csak 0,8 százalékos zsugorodást könyvelt el Athén. Ezzel párhuzamosan a tavalyi 8,5 százalékról 12 százalékra emelkedett a munkanélküliségi arány. Ez a legnagyobb éves növekedés, amelyet a mérési módszer 2004-es bevezetése óta regisztráltak az országban.

A lesújtó görög eredményekhez jelentősen hozzájárultak az elbocsátások, valamint a fogyasztás ebből adódó csökkenése. Giada Giani, a Citigroup elemzője úgy látja, hogy a fogyasztás tekintetében a legrosszabb még hátravan, ugyanakkor a nemzetközi gazdasági környezet javulásával növekszik az export, ami részben ellensúlyozza a gazdaság gyengélkedését.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.