BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csábítóbbak az északi-sarki kincsek

A héten újabb amerikai és kanadai kutatóexpedíció indult az Északi-sarkra: adatokat gyűjt, bizonyítandó, hogy az észak-amerikai kontinentális talapzat a sarkvidékre is benyúlik.

Oroszország a hét elején ismételten megerősítette: igényt támaszt a sarkvidék egy részére. A klímaváltozással az Arktisz óriási nyersanyagkészletei is hozzáférhetővé válnak, ez magyarázza a kutatások megélénkülését. A környezetvédők viszont tiltakoznak, szorgalmazzák, hogy tiltsanak meg mindenféle bányászatot a térségben.

Az amerikai Healy jégtörő hétfőn futott ki a sarkvidék irányába, amelyet tegnap követett egy kanadai kutatóhajó. Hivatalosan méréseket végeznek annak megállapítására, hol végződik az észak-amerikai kontinens. Röviddel korábban egy orosz atomjégtörő és egy kutatóhajó végzett méréseket a térségben.  

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.