BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dinamikusan nő az EU építőipara - Magyarországon hanyatlik

Az EU és az eurózóna építőipara dinamikusan bővül, de hazánkban zuhan a szektor teljesítménye.

Júniusban, az előző hónaphoz viszonyítva 2,7 százalékkal nőtt az euróövezet építőipari teljesítménye, az EU-27-ben 3,5 százalékot mértek.
Éves alapon 3,1 százalékkal nőtt az eurózóna építőipara, és 5,4 százalékkal az egész EU-ban.

Az országok vegyes képet mutatnak: valahol jelentősen visszaesett a szektor, máshol dinamikus növekedést mutatott. Havi alapon a legnagyobb növekedést Románia érte el, 16,5 százalékot, Spanyolországban 7,2 százalékos bővülést mértek. Magyarország sereghajtó: 2,3 százalékos csökkenés jellemezte hazánkat májushoz képest.
A szektor havi alapon mért növekedésének egyik oka lehet, hogy májusban csökkenést mértek, az ezrózónában 0,3 százalékot, az EU-ban 0,5 százalékot.

Éves alapon a legnagyobb növekedést Spanyolország érte el, 18,6 százalékot, az Egyesült Királyságban 13,5 százalék volt a bővülés üteme.
A legnagyobb „hanyatláson” Szlovénia, Bulgária és Magyarország ment keresztül, éves alapon. Szlovéniában 16,9 százalékos, Bulgáriában 17,5 százalékos és Magyarországon 19,6 százalékos visszaesést mértek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.