BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éles bírálat Budapestnek

Nem várta meg az EKB véleményét az Országgyűlés.

„A nemzeti hatóságok különleges sürgősség esetében sem mentesülnek az Európai Központi Bankkal (EKB) folytatott konzultáció kötelezettsége, illetve az alól, hogy az EKB számára álláspontja kialakításához megfelelő időt biztosítsanak a 98/415/EK határozattal összhangban” – szögezi le az Európai Központi Bank közleménye, amely élesen bírálja a kormányt a vele való konzultáció kötelezettségének megszegése miatt.

A Jean-Claude Trichet által szignózott közlemény szerint az EKB véleményének kézhezvételéig Magyarországnak fel kellett volna függesztenie a törvényjavaslat elfogadását. A június 8-án Orbán Viktor által bejelentett 29 pontos gazdaságélénkítő cselekvési terv pénzügyi tárgyú intézkedéseinek végrehajtásával kapcsolatban a Nemzetgazdasági Minisztérium július 5-én juttatta el a vonatkozó törvényjavaslat-szövegeket az Európai Központi Bankhoz. Anélkül azonban, hogy az unió működéséről szóló szerződésben az EKB számára a véleményének előterjesztésére biztosított egy hónapot megvárta volna, az Országgyűlés július 22-én elfogadta a javaslatcsomagot – ráadásul az EKB-hoz benyújtott változathoz képest több módosítással.

A devizaalapú jelzálog-hitelezés tiltásáról szóló magyarországi döntést az EKB – több, kritikai megjegyzés mellett – szintén tudomásul veszi. Ugyanakkor – jegyzi meg a dokumentum – a kormány azzal tenné a legjobbat, ha prudens, kiszámítható, józan, stabilitásorientált makro- és pénzügypolitikát folytatna.

Sokkal inkább problematikusnak találta az Európai Központi Bank a bankadó bevezetését. Több aggályt is megfogalmazott ezzel kapcsolatban, így például azt, hogy a bevételeket a hiány csökkentésére fordítják, illetve nincsenek konkrétumok a kivezetéssel kapcsolatban.
Kérdésünkre, hogy a kormány hogyan ítéli meg az EKB álláspontját, a kormányszóvivői irodán mára ígértek választ. VG

Reagálás

Időközben Jan Vanhevel, a K&H Bankot tulajdonló belga KBC bank- és biztosítócsoportjának vezérigazgatója arra figyelmeztette a kormányt, hogy az új, a pénzügyi szektort sújtó évi 700 millió eurós adó megingatja a befektetők Magyarországba vetett bizalmát. Vanhevel az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap közreműködését kérte, győzzék meg a kormányt, hogy a bankadót 2010 után ne alkalmazza. A K&H Bank idei második negyedévi adózott nyeresége 35 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel korábbit.




Drágulhat a háztartások és a vállalkozások hitelfelvétele, miután a nem várt adó kitermelésére törekvő bankok emelhetik marzsukat

Egyes bankok és más pénzügyi intézmények visszafoghatják magyarországi tevékenységeiket, ezzel tovább csökkentve a rendelkezésre álló finanszírozást

Valamely gazdasági ágazat ilyen, eseti jellegű megadóztatása bizonytalanságot kelthet az üzleti vállalkozásokban, így káros hatású a hosszú távú növekedésre -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.