BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Görögország teljesíti az IMF követeléseit – de így is bukni fog?

Görögország remekül hajtja végre a konszolidációt, a GDP viszont a vártnál nagyobb mértékben csökken. A munkanélküliség meredeken növekszik, a fogyasztás csökken - így egyre nagyobb kockázata van az adósság átstrukturálásának.

Az Európai Bizottság ma kiadott jelentésében úgy vélekedik, hogy Görögországnak sikerült a költségvetés konszolidáció 2010 első félévében. Így megkaphatja a következő részletet a Nemzetközi Valutaalap és az EU által közösen finanszírozott hitelből.
A Bizottság elismerte, hogy komoly kockázatok állnak fenn, szerkezeti reformok szükségesek a stabilitás visszaszerzése érdekében.

A hanyatlás azonban nem áll meg

A görög munkanélküliség az egekben van, 12 százalékos, egy évvel korábban még 8,5 százalék volt. A munkanélküliség várhatóan tovább nő, 2011-re elérheti a 15 százalékot.
Görögország GDP-je 2,3 százalékkal esett vissza az első negyedévben, a második negyedévben 3,5 százalékos visszaesésről számoltak be, éves alapon.

A második negyedévben 1,5 százalékkal zsugorodott a gazdaság, a megelőző három hónaphoz képest, amikor 0,8 százalék volt a visszaesés mértéke. A Guardian azt írta, hogy az elbocsátásokból fakadó munkanélküliség növekedés hozzájárult a fogyasztás csökkenéséhez, és a legrosszabb még hátra van.

Miközben az EB és az IMF úgy látja, hogy a görög konszolidáció jó ütemben halad, a vállalásokat hamarabb tudják megvalósítani, mint a várt, a piac meglehetősen „ideges”. A Concorde tegnapi elemzésében arról számolt be, hogy a görög 5 éves kötvényhozamok 11 százalék felett vannak, míg a legkockázatosabbnak ítélt euróövezeti tagok, vagyis PIGS országok 5 éves kötvényhozama 3-4 százalék között mozog.
A Concorde szerint a piac világosan árazza, hogy a görög konszolidáció nem valósítható meg úgy, hogy a kötvényesek pénzük egy részét ne veszítenék el: az adósság átstrukturálása néhány éven belül elkerülhetetlen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.