BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megugrott a külkereskedelmi hiány az Egyesült Államokban

A stagnálást váró elemzői véleményekkel szemben emelkedett júniusban az Egyesült Államok külkereskedelmi hiánya. Az amerikai autóipari export ugyan 2008 óta a legjobb eredményt mutatja, de a többi fontos exportáló iparág teljesítménye elmaradt a vártól – írja a Reuters.

Az amerikai külkereskedelmi mérleg hiánya 18,8 százalékkal növekedett júliusban, ezt a vártnál gyorsabban bővülő import és a visszaeső export eredményezte. Az export 150,5 milliárd dollár volt csupán, míg az import 200,3 milliárd dollárra rúgott.

Az export mértéke a májusi adatokhoz képest 2 milliárd dollárral kevesebb volt júliusban, az import pedig 5,9 milliárd dollárral haladta meg a májusit. Éves szinten a külkereskedelmi hiány 22 milliárd dollárral emelkedett, az export 17,7 százalékos, az import 29,2 százalékkal nőtt.

2008 októbere óta nem látott mértékű, 26,2 milliárd dollár értékű az amerikai deficit a Kínával folytatott kereskedelemben. Egy évvel korábban a deficit mértéke 18,4 milliárd dollár volt. A szerdán közzé tett adatok megerősíthetik az Egyesült Államok Kongresszusának azon igényét, hogy a kínai kormány agresszíven növelje a jüan mozgás terét a dollárral szemben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.