BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ragadós a magyar bankadó

A magyar bankadó példája ragadós példa lehet a régi számára Herbert Stepic, a Raiffeisen International vezérigazgatója szerint, írja a Handelsblatt. A lengyel parlament már tárgyal egy a magyarhoz hasonló adóról, a tervek szerint a bankok mérlegfőösszegük 0,3 százalékát fizetnék be a költségvetésbe.

Stepic szerint a Németországban és Ausztriában tervezett bankadóhoz képest hatalmas a magyar bankokra  mérlegfőösszeg-arányosan kivetett 0,5 százalékos adó, amely nem csupán a bankok saját tőkéjét csökkenti, de negatív hatása várható a befektetőkre és óriási bizalomvesztést is jelent. Reményét fejezte ki, hogy a régió többi országában is vitatémává vált bankadó nem a magyar példa szerint kerül bevezetése.

A közvélemény által támogatott bankadó tervét nyújtotta be a lengyel ellenzék, a kormány még nem kommentálta azt. A javaslat szerint a bankok mérlegfőösszegük 0,3 százalékát fizetnék be a központi költségvetésbe. A számítások szerint az adóból 2,9 milliárd zloty bevételre tehetne szert a lengyel költségvetés, ez nagyjából megfelel annak az összegnek, amennyit a teljes magyar pénzügyi szektornak kell fizetnie (120 milliárd forint) idén.

A régió helyzetéről Stepic elmondta, hogy egyáltalán nem lábalta még ki a válságot. A tavaszi kilátások véleménye szerint jobbak voltak, de azokat a görög válság visszavetette. 2011 közepére tehető az az időpont, amikor már nem nő a nem teljesítő hitelek összállománya.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.