BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árupiacok: szigorítana a szabályokon az unió

A következő hónapokban az Európai Bizottság felülvizsgálja az európai kereskedelmi szabályokat a Financial Times információi szerint.

A lépés végső célja az, hogy a brüsszeli tisztviselők megreformálják az árupiacokat, így fékezve meg az azokat érő spekulációs tevékenységeket. Az EU belső piaci biztosa, Michel Barnier egy Brüsszelben tartott konferencián elmondta, hogy a pénzügyi eszközök piacairól és a piaci visszaélésekről rendelkező irányelveket érinti majd a felülvizsgálat. A lépés azokra a növekvő brüsszeli aggodalmakra válasz, miszerint az utóbbi időben az árak komoly és sokszor magyarázhatatlan ingadozást mutattak.

A javaslat valószínűleg erős londoni ellenállásba ütközik, ahol Európa legnagyobb árupiacai és befektetési bankjai kereskednek nyersanyagokkal. Franciaország viszont – több egyéb országgal karöltve – komolyan sürgeti a kilátásba helyezett árupiaci reformok életbeléptetését. Michel Barnier úgy véli, hogy a kilátásba helyezett reform lehetőséget ad arra, hogy erősödjön a piacok átláthatósága, valamint így érthetőbb keretek között működhetnek tovább az üzletkötések.

Az EU mezőgazdasági biztosa, Dacian Ciolos véleménye a majdani szabályozásról az, hogy fontos azt is megvizsgálni, hogy mekkora mértékben szabad az árupiacok működésébe beavatkozni. A lépés kritikusai aláhúzzák: lehetetlen felmérni, hogy mi minősül manapság „túlzott spekulációnak”. Ezt számos – többek között a Nemzetközi Valutaalap által készített – tanulmánnyal magyarázzák, melyek szerint nincs összefüggés egy termény ára és egy feltételezett spekuláció között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.