BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy: jövőképünk arcátlanul optimista - Videó és képgaléria!

Jövőképünk arcátlanul optimista: 2030-ra Magyarország meghaladja az EU átlagos gazdasági fejlődését - fogalmazott Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége rendezvényén.

Az Új kormány - új gazdaságpolitika (Mitől és mikor gyorsul fel a növekedés?) címmel tartott ma délelőtt előadást a nemzetgazdasági miniszter az MGYOSZ rendezvényén.

Futó Péter, az MGYOSZ elnöke felvezetőjében elmondta: a világ a "W" alakú recesszióval kapcsolatos félelemben él. A bankmentő csomagok következtében jelentősen eladósodtak az országok, ezért új megoldásokra van szükség a kilábalás érdekében. A Business Europe szerint a két kulcskérdés a versenyképesség helyreállítása, és a foglalkoztatottság. Magyarországon ez a mutató mindössze 55 százalékot tesz ki, szemben a 65 százalékos európai átlaggal.

Egyértelműen szükség van a kormány által ígért 1 millió munkahelyre, ennek megteremtése reális esély. Ha a GDP növekedés 2,1 százalékos, azzal 3 évente 5 millió új munkahely jön létre. Magyarországon 1 százalékos GDP-növekedés 3 évente 100 ezer új munkahelyet jelent, vagyis 10 év alatt reális az 1 millió munkahely. A velünk azonos llakosságú Csehországban 1 millióan többen dolgoznak, mint hazánkban.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter leszögezte: a világ szinte minden táján megtorpant a fellendülés, erre utal az Egyesült Államok piacán mutatkozó ingatlanpiaci válság. A nemzetközi szervezetek mindent megtesznek, de a fejünk fölött lóg egy második pénzügyi válság. Minden intézkedés azt feltételezi, hogy 2012 második feléig a globális gazdaság válságban lesz. A fenntartható növekedés csak 2013-ra alakul ki, addig a külső környezet hullámzó gazdasági teljesítményt mutat.

A miniszter szerint az elmúlt nyolc évben tíz évet veszítettünk a gazdasági fejlődés terén. Megbukott a kizárólag globális forrásokat használó politika, amely a lokális gazdaságot háttérbe szorította. Nekünk, magyaroknak most van lehetőségünk az irányváltásra. Az új magyar kormány dönthetett volna úgy, hogy 2013-ig ellavíroz, reformok nélkül, kölcsönszerődéssel. De a Fidesz más úton indult el, amely nem a túlélést, hanem a győzelmet segíti elő, vagyis a jövőből indultak vissza. Ez Matolcsy szerint nagyon bátor lépés, még ha ezt a magyar közvélemény nem is érzékeli.

2010 közepétől aknamezőn kormányoz a Fidesz, ahol minden egyes akna korlátozza a növekedést. A növekedés akkor jön létre, ha ezt a tíz aknát egyenként hatástalanítják. A költségvetési akna majdnem felrobbant, hiába mondta az IMF, és a volt kormány, hogy a büdzsé rendben van, 300 milliárd forintos feketelyukat örökölt a Fidesz-kabinet. Ha Magyarország 5 százalékos GDP-arányos deficittel zárta volna 2010-et, az beláthatatlan következményekkel járt volna, hiszen tart a válság.

Súlyos teher az államadósság is, még akkor is, ha Kenneth Rogoffnak nincs igaza, és Magyarország ilyen szempontból nem sorolható Ukrajnával, vagy Romániával egy sorba. A hazai adósság egyenletes lejáratú, és finanszírozható, emellett a pénzpiacok bizalma visszatért Magyarország iránt, így a kötvényeladásokkal biztosítható a finanszírozás. Ennek ellenére Magyarország a világ 11 legsebezhetőbb országa közé tartozik az államadósság miatt - mondta a gazdasági miniszter.

A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió létfontosságú segítséget adott Magyarországnak 2008-ban, mely nélkül pénzügyi összeomlás következett volna be. Ez a kölcsönszerződés lejár, újat nem kíván kötni a magyar kormány, mivel erre nem lesz szükség. A kabinet a korábbi megállapodás minden pontját betartja, ennek alapeleme a költségvetési hiány. A tárgyalópartnerek úgy gondolták, hogy a magyar gazdaság minden pontját meghatározhatják, ebben nézetkülönbség mutatkozott a két fél között. Matolcsy hangsúlyozta, hogy a kormány és az IMF továbbra is stratégiai kapcsolatot tart fent a Valutaalappal. De fontos, hogy Magyarország uniós elnökként az Ecofin meghatározó tagja lesz, és élen jár majd a fontos gazdasági mutatókkal kapcsolatos uniós tárgyalások során. Az ország ellen folyó kétszeres deficit eljárás nem gátolja majd, hogy Magyarország a reformok élén járjon.

Jövőképünk arcátlanul optimista: 2030-ra Magyarország meghaladja az EU átlagos gazdasági fejlődését - fogalmazott Matolcsy. Ehhez új politkai-gazdasági struktúrára van szükség, mely szakít az elmúlt 20 év működésképtelen modelljével, amelynek keretében mindenki kijátszott mindenkit. Jelenleg a helyzet súlyossága következtében minden tényezőnek együtt kell működnie. Hiszen jelenleg is vasfüggöny húzódik Európában a gazdasági fejlődés, és a foglalkoztatás tekintetében, ugyanott, ahol a régi vasfüggöny állt. A cél, hogy 2030-ra ez a megosztó vonal eltűnjön.

Belső gazdaságélénkítésre van szükség, fiskális élénkítésre azonban nincs, mesterséges költségvetési expanzióra nincs lehetőség, szigorú költségvetési politikát kell megvalósítani. A magyar gazdaságpolitikában egy hétfejű sárkánnyal kell küzdeni: adósság, egyensúly, foglalkozatás, növekedés, GDP/GNI arány, beruházási ráta, versenyképesség - ezek ellen kell harcolni. Államreformmal, új költségvetési politikával lehet harcolni ezek ellen, csakúgy, mint reálgazdasági tervekkel, amelyek a turizmus, és a megújuló energiák terén is stratégiát állítanak fel. A cél, hogy az uniós források egyre nagyobb mértékben az innováció, és a kreatív iparágak területére kerüljenek. Ez konzervatív gazdaságpolitikai forradalom.

A következő négy évet három szakaszra osztják: ez a félév a pénzügyi stabilitásról szól, a következő az átfogó reformoké. A 2011-2012-es időszakot Magyarország reformokkal fogja megnyerni, és nem csak átvészelni. A harmadik szakasz 2013 elejétől kezdődik, ekkor indulhatnak a nagy fordulatok, amikor az egyensúly, és a növekedés együtt javulhat, a foglalkoztatás élénkítésének révén. A közhangulat helyrehozása nélkül nincs gazdasági siker. Nem csak azért nem született Magyarországon új megszorító csomag, mert ez nem lehet része a konzervatív gazdaságpolitikának, hanem azért sem, mert ez tönkretette volna azt a hangulati fordulatot, amely szükséges a gazdasági élénküléshez. Ahol az adószabadság szintje alacsony, ott a közhangulat is rossz, ezért elsöprő erejű reformra van szükség.

Az ipari termelés fordulata láthatóan nem megy végig az egész hazai gazdaságon, hiszen az építőipar továbbra is zuhan, annak ellenére, hogy jelenleg tart az uniós források felhasználásának időszaka. A korábbi 44 ezres csúcsról idén 12 ezerre csökkent a lakásépítések száma. Emellett mind a fogyasztás, mind a kiskereskedelmi forgalom csökken a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos félelmek miatt. Csökkenő trendet mutat a turizmus, és pár kivételtől eltekintve radikálisan csökkent a hitelezés. Szökőkútból és villamosáthelyezésből nem lesz munkahely, ezért meg kell változtatni az uniós források pazarló felhasználását, erre megoldás a Széchenyi-terv. Így a GDP és a GNI közötti különbség csökkenhet, megvalósulhat a nemzeti érdekű gazdaságpolitika, javulhat a versenyképesség.

Magyarország túl van a mélyponton, de ahhoz,hogy 2013-ban elinduljanak a kedvező folyamatok, 2011-2012-ben 10-15 strukturális reformot kell végrehajtani - szögezte le Matolcsy György.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.