BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nehéz helyzetben a görögök és az EU

Egyre rosszabb hírek érkeznek az eurózónából, a görög GDP zuhan és az ír kockázatok növekedtek.

A görög gazdaság a második negyedévben nagyobb zuhanáson ment keresztül, mint várták. A gazdasági lassulás 1,8 százalékos volt a megelőző három hónaphoz képest. A visszaesés mértéke nagyobb mint az előzetes 1,5 százalékos becslés – közölte a ország statisztikai hivatala szerdán.

Éves alapon számítva Görögország gazdasága 3,7 százalékkal zuhant a második negyedévben, ami szintén nagyobb, mint az előzetes 3,5 százalékos várakozás.

A beruházások 18,6 százalékkal csökkentek, a fogyasztás 5,1 százalékkal mérséklődött egy év alatt. Az import 13,5 százalékot esett vissza, az export 5-öt.

A Görög Nemzeti Bank 2011-re várja a növekedés megindulását, a vártnál rosszabb környezetnek tulajdonítják a beruházások zuhanását és a fogyasztás csökkenését.

Ír kockázatok

Közben az ír CDS felár 400 bázispont fölé emelkedett, mely történelmi csúcsnak számít. A kormány bankmentő intézkedései a költségvetési hiány további növekedéséhez vezetnek. Az ír bankok csődkockázata folyamatosan növekszik. A Credit Market Analysis (CMA) adatai alapján az Anglo Irish Bank 5 éves CDS felára 1943,78 bázispont (+203,45 pont), 11,6 százalékkal emelkedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.