BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új számok: A kivitel gyorsította az uniót

Lassítják a talpra állást a csökkenő exportigények és a megszorítások

Új számok. Éves szinten 1,9 százalékkal nőtt az eurózónában és az Európai Unió egészében a bruttó hazai termék (GDP) 2010 második negyedévének felülvizsgált számai szerint; az előzetes adat még 1,7 százalékról szólt. Az év első negyedében 0,8, illetve 0,7 százalék volt ez a mutató. Globális összevetésben 3,0 és 1,9 százalékos GDP-növekedésről tanúskodnak az Egyesült Államok és Japán hasonló mutatói.
Az Eurostat új számai megfelelnek a várakozásoknak. Szakértők azt is jelzik, hogy lassan felpörgő fellendülésre lehet számítani Európában. „A gyengébb globális növekedés és a szigorúbb konszolidációs intézkedések kombinációja mérsékeltebb rátákat eredményez” – kommentálta az Eurostat számait Christoph Weil, a Commerzbank közgazdásza. Az egyes összetevőket vizsgálva látszik, hogy a kivitel növekedése hajtotta az unió gazdaságát. Az export az eurózónában 4,4, az összes, 27 tagállam esetében pedig 4 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest. Fél-fél százalékkal lett nagyobb a belső fogyasztás, s 1,8, illetve 1,7 százalékkal bővültek a beruházások is.
A mi a tagállamokat illeti, éves összehasonlításban Szlovákiában (5,0 százalék) volt a leggyorsabb és Magyarországon (0,1) a leglassúbb a növekedés 2010 második negyedévében. Figyelemre méltó teljesítményt nyújtott az EU legnagyobb gazdasága, Németország (3,7), továbbá Svédország (3,6) és az euróövezetbe igyekvő Észtország (3,5). Térségünkben Szlovákián kívül Lengyelországban (3,8) és Csehországban (2,2) volt a leggyorsabb a növekedés az előző év második negyedéhez képest. Ugyanakkor több tagállamban csökkent a GDP, a legnagyobb mértékben Lettországban (–3,9) és Görögországban (–3,5).
Az elemzők ugyanakkor arra számítanak, hogy nem fenntartható az európai gazdaság fellendülése. Ennek oka részben az, hogy az exportpiacok nyilvánvalóan visszaesésben vannak a gyengébb globális kereslet miatt, részben pedig az, hogy a belföldi keresletet várhatóan az európai kormányok által megvalósított megszorítások fogják visszavetni. Eurostat, Bloomberg

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.