BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezeken a napokon nem dolgozunk jövőre

Az OÉT elfogadta a 2011-es munkaszüneti napok rendjét. Az Érdekegyeztető Tanács a minimálbérről és az adórendszerről is tárgyal a kormánnyal mai ülésén.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén elfogadta a 2011-es munkaszüneti napok körüli munkarendet; jövőre két munkanap igényel áthelyezést: március 14-e és október 31-e, mindkettő hétfői nap és pihenőnap lesz. Ennek megfelelően március 19-e és november 5-e - mindkettő szombat - munkanap lesz.

A kormány legalább 4,5 százalékos minimálbér-emelést fog javasolni 2011-re az Országos Érdekegyeztető Tanácsnak (OÉT-nek), azonban az inflációt is figyelembe véve ennél nagyobb emelésre is szükség lehet - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az OÉT plenáris ülésén.

A miniszter szerint 4,5 százalékos minimálbér emelés esetén senki sem jár rosszul a jövőre bevezetendő egykulcsos, 16 százalékos szja kulccsal. Hozzátette azt is, hogy jövőre 3 százalékos gazdasági növekedést és 3,4 százalékos inflációval számol a kormány, ennek alapján megfontolandó, hogy a minimálbér ne csak a mai értékét, de a reálértékét is őrizze meg, s ehhez a 4,5 százaléknál nagyobb mértékben szükséges emelni.

Borsik János az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke arra hívta fel az MTI figyelmét, hogy a 4,5 százalékos minimálbér-emelés csak az adóváltozás hatását kompenzálja és nem elegendő a reáljövedelem szinten tartására.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.