BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Francia-német büntetőjavaslat a hiányszabályokat megszegőkre

Franciaország és Németország közös javaslatot fog tenni a deficit- vagy adósságszabályokat megszegő uniós tagországok elleni szankciók megerősítésére, továbbá a pénzügyi válságok elleni hatékonyabb küzdelem érdekében a Lisszaboni Szerződés 2013-ig történő módosítását fogja kezdeményezni - közölte hétfőn a francia elnök.

Nicolas Sarkozy a normandiai Deauville-ban folyatott megbeszélést Angela Merkel német kancellárral, mielőtt a két államfő közösen fogadta Dmitrij Medvegyev orosz elnököt.

Az államháztartási hiány javítására és az egyes országok gazdaságpolitikájának jobb koordinálása érdekében tett javaslat előírja, hogy amennyiben egy állam hat hónapon belül nem teszi meg a szükséges kiigazító intézkedéseket, szankcióval lesz sújtható - hangsúlyozta Sarkozy.

Párizs és Berlin azt is szeretné, hogy az Európai Tanács - minősített többséggel - megelőző jellegű szankciókat vezethessen be, ha egy ország nem csökkenti kielégítően a deficitjét. Ezt jelenleg csak az Európai Bizottság teheti meg.

Ezen intézkedések gyors bevezetése érdekében Franciaország és Németország arról határozott, hogy közösen fogja javasolni a Lisszaboni Szerződés módosítását 2013-ig - tette hozzá a francia elnök.

A találkozóról kiadott közös francia-német nyilatkozat szerint a szerződés revíziója egy olyan állandó és masszív mechanizmusról fog rendelkezni, amely a jövőben kezelhetővé teszi a válságokat, és a gazdasági és pénzügyi unió alapelveinek súlyos megszegése esetén engedélyezi az érintett tagország szavazati jogának a felfüggesztését. A szükséges módosításokat a tagországoknak a saját alkotmányos rendjüknek megfelelően 2013 előtt kell majd elfogadniuk - olvasható a nyilatkozatban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.