BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megugró adóbevételek, hiánycél felett a büdzsé

Több mint negyedével haladja meg az egész éves költségvetési deficitcélt az első kilenc havi hiány – derül ki a tegnap közzétett részletes államháztartási adatokból.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közlése szerint a hiány 1089,1 milliárd forintot tett ki az előző hónap végén, vagyis mintegy 220 milliárd forintot kell javítani a büdzsé pozícióján az utolsó negyedévben. Ez a külön- és a válságadók fényében korántsem tűnik lehetetlen feladatnak: a bankadóból már szeptember 30-ig befolyt közel 56 milliárd forint, így az év hátralevő részében további 135-140 milliárd várható e szektortól. A jelenleg az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat pedig három további ágazattól újabb mintegy 160 milliárd forintos bevételt vetít előre, a hiánycél tehát már e két tétellel könnyen elérhető, igaz, e számítás nem veszi figyelembe a szintén a napokban bejelentett komoly kiadásokat.

A szeptemberi adóbefizetések annyiból ígéretesen alakultak, hogy a személyi jövedelemadót kivéve az összes adónemből magasabb összeg folyt be, mint tavaly. Mindezeken felül a bányajáradék bevételi soron több mint 35 milliárd forint befizetés realizálódott az Európai Bizottság döntése következtében a Mol Nyrt. bányajáradék-befizetési kötelezettségéből – áll az NGM tájékoztatójában.

Különösen kedvezők a jövedéki adóval kapcsolatos szeptemberi adatok: ebből az adónemből 84 milliárd forintot tett ki a bevétel, ez közel másfélszerese az előző év azonos időszakinak. Az üzemanyagok esetében 48 milliárd forintos bevétel keletkezett, ez az adóemelés mellett a forgalom kedvező alakulásának köszönhető. A dohánytermékek esetében az egy évvel korábbinak mintegy ötszöröse, 28,5 milliárd forint összegű jövedéki adó folyt be a költségvetésbe az előző hónapban. Ennek magyarázata, hogy a tavaly júliusi adóemelést megelőző készletezés miatt 2009 szeptemberében kivételesen alacsony volt a bevétel mértéke. A szeszes italoknál és egyéb termékeknél 4,2 százalékos a növekedés tavaly szeptemberhez képest.

Negyedével túlfutott kezesség

Év elején többen aggódtak, hogy a gazdasági válság hatására megugrik az állami kezességvállalások beváltása. A számok őket igazolják: már az első kilenc hónap kimerítette a 20,4 milliárd forintos keret egészét, sőt, a beváltások összértéke 25 milliárd forint felé közelít. Feltételezhető, hogy a túlfutás e soron az év végére eléri a másfélszeres mértéket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.