BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Írország nem kerüli el az államcsődöt?

A Bloomberg által megkérdezett elemzők többsége arra számít, hogy csődbe megy az ír állam – a pesszimisták száma háromszorosára nőtt június óta.

A szakértők 51 százaléka válaszolt úgy, hogy valószínűnek tartja a csődöt, 42 százalék bízik abban, hogy Írország elkerüli az összeomlást. Ned Lott, az MF Global befektetési cég szenior alelnöke szerint az államcsőd 18 hónapon belül bekövetkezik. A több mint ezer elemző és befektető Írországot Görögország mögött a második helyre sorolja azon országok listáján, amelyek esetében a legvalószínűbb az államcsőd - jelenti a Bloomberg.

Miközben az ír államkötvények hozamfelára rekordra ugrott, az EU igyekszik új modellt kidolgozni az eurózóna tagországainak adósságválságainak kezelésére. Az Angela Merkel vezetésével benyújtott javaslat azonban Írország számára nem nyújt segítséget, legalább is ezt állította Brian Cowen miniszterelnök.

Az ország jegybankjának vezetője arra számít, hogy a költségvetési kiadáscsökkentések idővel megnyugtatják majd a befektetőket, Dublin hangsúlyozta, hogy nincs szüksége az EU, illetve az IMF pénzügyi segítségére. A piac azonban ezt nem egészen így látja, többek között a Goldman Sachs vezető elemzője is azon a véleményen van, hogy Írországnak mentőövet kell dobni.

Az ír kormány tervei szerint a következő négy évben 15 milliárd euróval csökkentik a költségeket, ebből 6 milliárdot már jövőre érvényesítenek, így 2014-re a megengedett 3 százaléka alá esik a költségvetési deficit. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.