BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy szerint badarság államosításról beszélni nyugdíjügyben

A kormány hosszú távon segíteni kívánja az öngondoskodást - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Népszabadságnak adott interjúban, amelyben a miniszter azt sem tartotta kizártnak, hogy tavasszal dönthetnek arról, növelnék az önkéntes pénztárakba adómentesen befizethető összeg határát.

Arra a kérdésre, hogy vonzóbbá akarják-e tenni az önkéntes pénztárakat, tervezik-e növelni az adómentesen befizethető összeghatárt, a tárca vezetője úgy fogalmazott: "most ez nem aktuális, de tavasszal az lehet". Akkor áll össze a reformcsomag, ami megalapozza a ciklus második felére az államháztartás tartós egyensúlyát, a 4-6 százalék közötti növekedést, illetve a foglalkoztatás gyors növekedését. Az a csomag kiterjedhet az öngondoskodásra - tette hozzá.

Megjegyezte: kérte a pénztárvezetőktől, hogy működjenek közre egy olyan javaslat megalkotásában, amely ösztönzi a takarékosságot. Az interjúban Matolcsy György elmondta, hogy február elsejétől az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság kezeli majd az egyéni számlákat.

Matolcsy szerint megmaradt a pénztártagok szabad választása: "Annak vonzó lehet például a tagság fenntartása, aki úgy gondolja, hogy megéri neki a 10 százalék feletti szabad rendelkezés joga, amit örökül hagyhat. Még úgy is, hogy nincs mögötte állami garancia. Továbbá az sem foglalkoztatja, hogy februártól nem szerez állami nyugdíjra jogosultságot - amúgy sem bízik az államban, feltételezi, hogy ötven év múlva nem is lesz ilyen. Vannak aztán a romantikus, érzelmi indíttatású pénztártagok, akik eddig ugyan nem kaptak hatalmas hozamokat - az átlaghozam 0,73 százalék volt a pénztáraknál - , de bízik benne, hogy a következő időszakban csoda történik, és megkapja. Aki persze racionálisan mérlegel, nem juthat ilyen döntésre" - nyilatkozta a miniszter, aki szerint nincs szó államosításról, mert az "ellentétes egy konzervatív polgári kormány közgazdasági gondolkozásával. Mi biztosítjuk a szabad választás lehetőségét, aminek viszont vannak következményei."

A tárcavezető szerint közgazdaságilag badarság államosításról beszélni: vagy nem ért hozzá, aki ezt mondja, vagy zavart akar kelteni - tette hozzá.

Kifejtette: szakembereik kiszámítják, hogy a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszerben töltött évek során milyen reálhozamot értek el a visszalépők. Ha pozitívat - esetenként akár több 100 ezer forintról is szó lehet - akkor felkínálják a választás lehetőségét: azt fel lehet venni készpénzben, ám ekkor 16 százalék szja-t kell fizetni, vagy át lehet utalni valamelyik önkéntes nyugdíjpénztárba, ami viszont adómentesen megtehető. Akinek viszont nem érte el a hozama az inflációt, azoknál az állam kiegészíti a hiányzó összeget. Többségében ilyen pénztártagok vannak - mondta a miniszter.

Matolcsy kilép

Az interjúban a miniszter elmondta, hogy már meghozta a döntést, és ki fog lépni a magánpénztárából. Mint mondta, "meggyőzött a kormány nyugdíjmentő csomagja". Bár a kilépésre közel egy hónapja már lehetőség van, Matolcsy György eddig arra várt, hogy "a kormány a parlament elé terjessze a visszatérés részletes szabályait. A képviselők várhatóan december 13-án elfogadják a törvényt, hozzá kapcsolódóan a kormányrendelet is megjelenik. Utána mindenki pontosan tudni fogja, milyen feltételekkel tud visszalépni." A gazdasági miniszter már 1998-ban is ellenezte a pénztárak létrehozását, semmilyen előnyét nem tapasztalta, és a saját pénztárának hozama is 1 százalék alati.

Hozzátette: ez nem készpénzt jelent, hanem jóváírást. A jelenlegi információk szerint a vagyon 52 százaléka állampapírban van, 30 százaléka külföldi eszközben (részvény, ingatlan), a maradék magyar eszközökben. A nyugdíjbiztosítási főigazgatóság pedig az Államadósság Kezelő Központot bízza meg a vagyonkezeléssel - mondta a tárca vezetője.

Lényeges, hogy 2011. január 31-ig minden pénztártag jogosultsága az állami nyugdíjra megmarad (a törvénybenjavaslatban 2011. december 1. szerepel, ettől kezdődően a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben további szolgálati időt nem szerez - szól a törvényjavaslat), "csak" az azt követő időszakra vonatkozóan vesztik el azt a maradók. Matolcsy szerint nem a munkaadói tb-járulékhoz kapcsolódik a nyugdíjjogosultság, de hogy akkor mihez, arról nem beszélt az interjúban. (Az Alkotmánybíróság idén nyáron - Sólyom László államfői beadványára -  hozott, a magánnyugdíjpénztári  határozatában egyébként leszögezte: A tulajdonhoz  való  jog nem csak a polgári jog értelmében vett tulajdont  védi,hanem kiterjed azokra a  vagyoni  jogokra  és közjogi alapú  jogosítványokra is, amelyek a  tulajdon  egyéni autonómiát védő  szerepét  átvették.  A  saját jogú és a hozzátartozói nyugellátások is az Alkotmány 13. §-ának  védelme alatt   állnak,  mert  olyan, járulékfizetés kötelezettségen alapuló   jogosultságok,  ahol  a  biztosítási  elem szerepet játszik, és az adott jogosultság feltétele a társadalombiztosítási jogviszony fennállta. Az Alkotmány  a tulajdonjogot mint az egyéni cselekvési autonómia hagyományos anyagi alapját részesíti alapjogi védelemben - idéz egy korábbi alkotmánybírósági határozatot is az indoklás. A szolgáltatásokat és a  hozzájuk fűződő várományokat nem lehet sem alkotmányosan megfelelő indok nélkül, sem  pedig  egyik napról a másikra megváltoztatni.  Az átmenet nélküli változáshoz különös indok szükséges - derül ki a nyári határozatból. - A szerk.)

A miniszter az interjúban úgy vélekedett, hogy a lépéssorozat teremti meg a magyar nyugdíjrendszer fenntarthatóságát. A nyugdíjkassza hiánya 900 milliárd forint. Ezt a rendszert nem lehet fenntartani. "Emelhetnénk adót, csökkenthetnénk a nyugdíjakat is, ám ezek egyikére sem vállalkozik a polgári kormány" - fogalmazott Matolcsy György. A riporteri közebevetésre, mely szerint az extraadók, valamint a jövedéki adó növelése bizony adóemelés, csak annyit válaszolt, hogy a utóbbi uniós kötelezettség volt.

A Nyugdíjbiztosítási Alap adatai szerint 2010-re nyugellátásra 2909 ezer milliárd forintot van előirányozva, valamint 24 milliárd forintot tettek ki a működési költségek, míg az alap járulékbevételei 2325 milliárd forintot tesznek ki az előirányzat szerint, a mintegy 600 milliárdnyi különbséget a költségvetés fedezné. Az első félév alapján a tervek szerint az idei nyugdíjkifizetésekhez 300 milliárd forintnyi költségvetési forrás szükséges.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.