BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy: szükség van az öngondoskodás erősítésére

Racionálisan mérlegelve senki sem juthat arra a döntésre, hogy magánnyugdíj-pénztári tag marad. Matolcsy György Nemzetgazdasági Miniszter a Népszabadság hétfői számában megjelent interjújában kifejtette vannak romantikus, érzelmi indíttatású pénztártagok, akik eddig ugyan nem kaptak magas hozamokat a pénztáraktól, ám a jövőben úgy vélik, történhet csoda, s magas hozamokat produkálnak a kasszák.

A miniszter szerint a többség az állami rendszerbe történő visszalépésről fog dönteni, bár úgy véli, a kormány hosszú távon segíti az öngondoskodást. Matolcsy György – ahogy az interjúból kiderült – már 12 éve magánnyugdíj-pénztári tag, bár sohasem tartotta megfelelőnek az 1998 óta működő rendszert. Arra a kérdésre, hogy miért lépett be, annyit válaszolt: „Az ilyen ügyeket a feleségem intézi”.

Az elhatározás azonban már megfogalmazódott benne, s visszalép az állami nyugdíjrendszerbe. A miniszter szerint, ha nem tették volna lehetővé a szabad választást az állami és a magán nyugdíjrendszer között, akkor az államosítás lenne, az pedig ellentétes egy konzervatív polgári kormány közgazdasági gondolkozásával. A kormány biztosítja a szabad választás lehetőségét, aminek viszont vannak következményei.

Matolcsy György felhívta a figyelmet arra, hogy a kezdeti tiltakozások lecsillapodása után a szakmai körökben senki nem beszél államosításról, hiszen ez közgazdaságilag badarság. A miniszter mag van győződve arról, hogy a mostani lépéssorozat teremti meg a magyar nyugdíjrendszer fenntarthatóságát.

A kormány hosszú távon segíteni kívánja az öngondoskodást, amelyben fontos szerepe van az önkéntes nyugdíjpénztáraknak. Az ezekbe befizetendő összegekre vonatkozó adókedvezményeken azonban egyelőre nem változtatnak.

Mint ismeretes, a kormány tervez szerint az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők megtakarításai egyéni számlára kerülnek majd, és a házastárs számára örökölhető lesz. A kormány által tervezett szabályozás szerint azoknak a munkavállalóknak kell nyilatkozatot tenniük, akik magánpénztárnál kívánnak maradni a jövőben is. Akinek infláció feletti követelése van és visszatér az állami rendszerbe, az infláció feletti összeget készpénzben felveheti, vagy azt a részt átteheti egy önkéntes pénztárba.

A jelenlegi nyugdíjrendszerben maradók számára jóváírják a 14 hónapos befizetést, amit a kormány 2011. december 31-ig elvon. A magán-rendszerben maradókat azonban kizárják az állami nyugdíjrendszerből, így a munkavállalók nyugdíjuk 70 százalékát elveszítik.

Az állami rendszerbe visszakerülő magánnyugdíj-pénztári vagyont „nem adják el azonnal” – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára Cséfalvay Zoltán külföldi újságíróknak hétfőn Budapesten. A kormány ugyanis átgondolja az értékesítés időpontjának potenciális következményeit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.