BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig keveset takarítanak meg a magyarok

Az utóbbi két év kedvezően hatott a magyar lakosság megtakarítási szintjére, viszont még mindig jóval elmarad az optimálistól – állapítja meg a Concorde Értékpapír Zrt. közleménye.

A Concorde szerint elsősorban a hitelek visszafizetése és a hitelfelvételi hajlandóság csökkenése miatt történt javulás, a hosszú távra szóló befektetések még kevésbé ismertek és népszerűek. Ugrai Péter, a társaság lakossági üzletágának igazgatója szerint a nagy hitelfelvételek időszaka nem valószínű, hogy egyhamar visszatér, a bankrendszer állapota ma ezt legalábbis kérdésessé teszi. A nagyobb értékű fogyasztási cikkek, lakások megvásárlásához pedig ismét divatba kell jönnie az előtakarékoskodásnak, ennek ma csak halvány jelei láthatók.

A Raiffeisen–GfK Megtakarítási Index kutatás III. negyedévi eredményei szerint pedig alacsony, és továbbra is stagnál a hazai lakosság megtakarítási képessége, ugyanakkor növekedett a pénzintézetek iránti bizalom és a megtakarítással rendelkezők körében erős a banki lojalitás. A 100-as skálán jelenleg 43,2 ponton álló index aktuális értéke gyakorlatilag megegyezett az előző negyedéves eredménnyel, és csak a részindexek változásában jelentkezett mérhető különbség. A felmérés szerint a hazai lakosság továbbra is meglehetősen borúlátó mind jövedelmének, mind megtakarításainak változásával kapcsolatban: a megkérdezettek mindössze tizede számít magasabb jövedelemre a következő egy év során, ugyanakkor a válaszadók 83 százaléka mondta azt, hogy megtakarításai csökkenni vagy stagnálni fognak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.