BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németországban nem gond az álláskeresés az idősebbeknek

Munkaerőpiaci kutatók szerint az idősebbek foglalkoztatási esélyei a jövőben drasztikusan javulnak majd – írja a Financial Times Deutschland.

Martin Dietz, az Institute für Arbeitsmarkt und Berufsforschung (IAB) munkaerőpiaci szakértője lehetségesnek tartja, hogy a 60 éven felüliek foglalkoztatási aránya hosszú távon akár az 50 százalékot is elérheti. Oliver Stettes, az Institute der deutschen Wirtschaft (IW) munkatársa is arra számít, hogy ezen a téren "tömeges foglalkoztatási fejlesztés" valósul meg Németországban - írja az FT Deutschland.

Az idősebbek foglalkoztatási helyzetének javulását jelzi az a jelentés is, amelyet Ursula von der Leyen munkaügyi miniszter (CDU) terjeszt a kabinet elé. Eszerint az idősebbek kiemelten profitáltak a német munkaerőpiac élénküléséből, és az 55-64 közötti keresőképes lakosok száma 2005 óta 23,5 százalékkal növekedett.

Az idősebbek jobb munkavállalási esélyeinek okát a munkaerőpiaci kutatók többek között a fiatal szakemberekben mutatkozó hiányban és a korai nyugdíjaztatás ösztönzését célzó politika hiányában látják.

Németországnak sürgősen szüksége van külföldi szakemberekre, ám ők nem szívesen jönnek, sokakat ugyanis elriasztanak a külföldiekkel szemben táplált előítéletek. Annak ellenére, hogy nagy igény mutatkozik szakképzett bevándorlókra, a Szövetségi Köztársaság túl keveset tesz azért, hogy más államokból szakembereket csalogasson magához. A külföldön működő német kamaráknak a fiatal, szakképzett török munkavállalók elmondták, hogy Németországban nemkívánatosként fogadják őket. Hasonló véleménynek adtak hangot a lengyelek is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.