BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A csehek nem kérnek az euróból

Az euró mostani bevezetése mind politikailag, mind gazdaságilag ostobaság lenne – válaszolta Petr Necas, cseh miniszterelnök az ország eurózónához való csatlakozását firtató kérdésre egy TV-interjúban.

Csehország a következő években még biztos nem vezeti be az európai közös devizát. Ezt közölte Petr Necas, miniszterelnök vasárnap egy TV interjúban. A cseh korona ugyanis a gazdaság számára most sokkal rugalmasabb, gyorsabban tudnak a változásokra reagálni.

Csehország – hazánkkal együtt – 2004 májusában csatlakozott az Európai Unióhoz, s a csatlakozási szerződésben azt is kikötötték, hogy az ország az eurózónához is csatlakozik. Határidőt azonban nem szabtak meg. Necas kikötötte, hogy kormánya sem fog határidőt megállapítani, még 2014-ben sem, amikor a kormány mandátuma lejár.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege szerint Magyarországon 2016-ig biztosan nem várható a közös deviza bevezetése. Az októberben kiadott havi konvergencia-helyzetértékelésében megerősítette azt a várakozását, hogy Magyarország 2016-ban, Lengyelország és Csehország 2017-ben, Románia pedig 2018-ban válhat az euróövezet tagjává.

A ház ennél hamarabb, 2014-ben vagy 2015-ben számít Litvánia, Lettország és Bulgária valutauniós felvételére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.