BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A válság elérte Németországot: alig nőnek a bérek

Az Európai Unión belül a német átlagbérek emelkednek a legcsekélyebb mértékben - jelenti az N24 német hírtévé. A Német Szakszervezeti Szövetség elnöke, Claus Matecki szerint "siralmas dolog, hogy éppen a gazdag Németországban maradnak el a bérek messzire az Európai Unió átlagától".

A német szövetségi statisztikai hivatal közölte, hogy 2010 harmadik negyedében 0,5 százalékkal csökkentek az egy teljesített munkaórára eső munkaerő-költségek az előző negyedévhez viszonyítva. A közösségben 1,6 százalékkal emelkedtek a bérek átlagosan.

Az Európai Unióban pedig, az elmúlt egy évtizedben Németországban nőttek a legcsekélyebb mértékben a munkaerő-költségek, 2000 óta 19,4 százalékkal. Ugyanez például Ausztriában 29,4, Franciaországban 35,3, Portugáliában 32,8 százalék volt.

Claus Matecki, a Német Szakszervezeti Szövetség elnöke e "drámai fejlemény" okát abban látja, hogy az eltelt tíz évben a szövetségi kormányoknak sikerült politikailag keresztülvinniük az alacsony bérű ágazat létrehozását.

Szerinte jó konjunktúra sem segít, ha "az iparban nőnek a bérek, ám ezt más ágazatokban tömegesen alacsony béren foglalkoztatottakkal egyenlítik ki." Ez nyomja le az átlagos bérszintet. Matecki szerint a németországi foglalkoztatottak 22 százaléka az alacsony bérű ágazatban dolgozik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.