BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lengyelország: Orbánék megmutatták, hogyan ne csináljuk

A lengyel miniszterelnök első számú gazdasági tanácsadója a Moody’s Magyarországot leminősítő lépését követően hangsúlyozta, hogy Varsó nem követi Budapestet a nyugdíjrendszer radikális átalakításában.

"Magyarország példája megmutatja, hogy a rövidtávú, egyszeri megoldások nem működnek" – fogalmazott Michal Boni a Reutersnek nyilatkozva. A lengyel miniszterelnök gazdasági főtanácsadója hangsúlyozta: a kabinet határozott abban, hogy nem követi majd Magyarország példáját a radikális nyugdíjreform terén.

A lengyel köztartozás jelenleg  GDP 55 százalékára rúg, Boni szerint azonban ennek mérséklésére a kormány hosszútávon ható intézkedéseket foganatosít, amelyek tartósan garantálják a rendszer működőképességét.

A lengyel megszólalás fontosságát emeli, hogy Magyarország és Bulgária jelenleg az EU-nál igyekszik kiharcolni , hogy a nyugdíj átalakítás költségeit ne vegyék figyelembe a költségvetési deficit számításakor. Az EurActiv tudósítása szerint az Orbán-kormánynak Ollie Rehn monetáris biztossal kell tárgyalnia a kérdésben és a helyzetet az uniós pénzügyminiszterek is megtárgyalják ma esti ülésükön. 

Mint arról beszámoltunk, a Moody’s ma leminősítette a magyar államkötvényeket és a devizaadósságot is, és a kilátásokat illetően is negatívan nyilatkozott. Magyarországon bizonytalan a gazdasági helyzet és a fiskális rendszer fenntarthatósága – áll a Moody’s indoklásában.

A nemzetközi hitelminősítő intézet a „Baa1” kategóriából a „Baa3” kategóriába sorolta át a magyar kormánykötvény minősítését, melyet így már csak egy hajszál választ el a bóvli kategóriától.

A besorolásra negatív kilátást helyezett a Moody’s, melynek oka a kormány pénzügyi erejével kapcsolatos kétség, valamint az a tény, hogy a strukturális költségvetési hiány növekedni fog. A hitelminősítő emlékeztetett arra a tényre is, hogy Magyarország továbbra is sérülékeny, és fokozottan ki van téve a nemzetközi piac negatív hatásainak.

A kormány stratégiája főként ideiglenes intézkedéseken nyugszik ahelyett, hogy a fenntarthatóságot célzó konszolidációt hajtana végre – tette hozzá Dietmar Hornung, a Moody’ alelnöke és magyarországi vezető elemzője.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.