BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A sógorok nem tartanak attól, hogy "lerohanjuk" őket

Rudolf Hundstorfer szociális ügyi miniszter nem számol azzal, hogy az osztrák munkaerőpiac májusi megnyitása révén a bevándorlási helyzet éleződni fog.

A Kelet-Európa felőli munkaerő beáramlást korlátok között tartjuk, a bérszintet pedig kollektív szerződések révén biztosítani fogjuk - hangoztatta Hunderstorfer az ORF tévének adott nyilatkozatában.

Az interjúban a miniszter tanulmányokat idézett, amelyek szerint Lengyelországból, Magyarországról és Szlovákiából legfeljebb húsz-huszonötezer ember áramlik át az osztrák munkaerőpiacra, "ezzel pedig meg lehet birkózni" - mondta az osztrák miniszter.

Mindamellett továbbra is akadnak olyan ágazatok, amelyek munkaerőhiánnyal küzdenek. A miniszter várakozásai szerint a bérdömpinget korlátok között tudják tartani. A cégeknek ugyanis a frissen érkező dolgozókat az érvényes kollektív szerződések szerint kell alkalmazniuk. "Tehát továbbra is az osztrák bérszintet kell fizetni" nekik - emelte ki a miniszter.

A tárca egyébként arra törekszik, hogy a lehető legtöbb dolgozót tartsa a munkaerőpiacon 65 éves koráig, és ezzel csökkentse az ötvenes munkanélküliek körét. Ebből a célból bevezetik a skandináv modellt a munkavállalók védelme terén és kedvezményeket adnak azoknak a cégeknek, amelyek jelentős részt vállalnak az új programokban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.