BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dél-Szudán magára maradhat olajával

Kína befolyásának további növekedése várható a születő afrikai országban

Várhatóan mind a leszakadó déli, mind az így összezsugorodó északi országrész rákényszerül valamilyen együttműködésre Dél-Szudán megszületése után, hiszen a déli olaj csak az északi vezetékeken juthat el a vörös-tengeri kikötőkbe, s így a világpiacra. A nyersanyagra, különösen a kőolajra éhes Kína lehet a napi félmillió hordó nyersolajat kitermelő és sokkal nagyobb feltáratlan készletekkel rendelkező térség jövőjében a legfontosabb szereplő. 

A szavazatok összesítése ezekben a napokban fejeződik be, és egyértelműnek látszik: a déli lakosság szinte egyöntetűen (99 százalékos arányban) az új állam létrehozása mellett döntött. A jelenlegi tervek szerint a déli terület július 9-től folytathatná működését független országként. Azt még nem tudni, milyen néven, elképzelhető, hogy az új államot Dél-Szudánnak, Új Szudánnak, Equatoriának vagy Nílusi Köztársaságnak nevezik majd. Hasonlóan bizonytalan az államszervezet kiépítése, és annak anyagi fedezete is. Július után a jelentős nyersolajkészlettel rendelkező új állam alighanem a világ egyik legszegényebb országa lesz.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.