BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig aggódik és kuporgat a világ

A világ legtöbb országában a fogyasztók arra készülnek, hogy a következők hónapokban visszafogják a kiadásokat a munkahelyi bizonytalanság és az infláció növekedése miatti aggodalmak hatására – derül ki a Nielsen felméréséből.

A felmérésbe bevont 52 ország közül csak 14-ben volt pozitív a bizalmi index. Ugyanakkoraz eredményeket összesítő globális bizalmi index stagnált, a Norvégiában, Törökországban és Svájcban tapasztalt jó hangulat hatására – jelenti a Reuters.

Ugyanakkor az amerikaiak 45 százaléka az idei évben gyenge gazdasági növekedést vár, annak ellenére, hogy a bizalmi index stagnált az előző méréshez képest. Ugyanez az az arány Európa tekintetében 38 százalék, a legoptimistábbak pedig az ázsiai-Csendes-óceáni térség lakói, itt csak 19 százalék számít a gazdaság gyengélkedésére.

A fogyasztók globálisan - különösen a Nyugaton - újabb stagnáló év felé tartanak 2011-ben - vélte Venkatesh Bala, a Nielsenhez tartozó Cambridge Group vezető közgazdásza. "A munkahelyteremtés és a foglalkoztatottak száma elmaradt a várakozásoktól, és noha számos ország hivatalosan túljutott a recesszión, a fogyasztók többsége továbbra is a válság körülményeinek megfelelően, visszafogott kiadásokkal él.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.