BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszorítások: mi lesz a csomagban?

Csak néhány tízmilliárdos megtakarítást vár Matolcsy 2011-re, miközben 2013-ra minimum 600-660 milliárd forinttal kell javítani az államkassza kiadási oldalát.

Február 28-án születhet meg a végleges döntés a gazdasági reformcsomagról – jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón. Az előkészítésre igen rövid ideje lesz a kabinetnek: az első tárgyalásra is csupán a hónap közepén, 16-án kerül sor. (Korábban február 15-ére ígérték a reformok kihirdetését.)

A megszorítások részleteiről bővebben itt olvashat!

Matolcsy megerősítette azokat a számokat, amelyeket Nátrán Roland helyettes államtitkár mondott a múlt héten Bécsben: 2013-ra minimum 600-660 milliárd forinttal kell javítani az államkassza kiadási oldalát, 2012-ben pedig ennek körülbelül a felét kell elérni. Igaz, a legfontosabb a 2013-as adat, az, hogy ezt milyen ütemben érnék el, a későbbi kormányzati tárgyalásokon dől el.

Arra a kérdésre, hogy 2011-re mekkora megtakarítást tervez a kormány, a miniszter előbb azt válaszolta: „csak valamennyit”, majd a sajtótájékoztató után külön kérdésünkre néhány tízmilliárd forintos összeget említett. A szociális kiadások visszavágásáról annyit mondott, lehetnek súlyos döntések. Rövid távon azonban szebbek lehetnek a számok: Matolcsy egy megjegyzésével azt valószínűsítette, az Európai Unió talán engedheti a magánnyugdíjpénztárakból befolyó pénz beszámítását az idei egyenlegbe.

A cikhez tartozó jegyzet itt olvasható!

A 2011-es többlet kilátásba helyezése volt a beszéd újdonsága, habár erre vonatkozóan is voltak már találgatások – mondta el Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank közgazdásza. Mivel 2009-ben és 2010-ben is történt már visszalépés az állami nyugdíjrendszerbe, és akkor is bevételként kellett elszámolni, ezért várható volt, hogy az idén sem lesz másként – tette hozzá.

Azt azonban nagy előrelépésnek tekinti a szakértő, hogy a kommunikációra is odafigyelt a kormány, arra számít, február végéig fokozatosan „csepegtetik” az információt, így maga a csomag már nem is lesz akkora szenzáció. A konkrétumok persze még mindig ködbe vesznek, de ez a piacokat most nem aggasztja az elemző szerint.

Magától a reformcsomagtól azt várja el a piac, hogy ne egyszeri tételekre épüljön a hiánylefaragás, hanem tartós elemekre, amelyeknek viszont a nagyobb részét (a visszalépők számától függően durván 350 milliárd forintot) eleve biztosítja a magánpénztáraktól visszatérők járulékbefizetése – mutatott rá a Raiffeisen Bank közgazdásza.

Jöhet az Audi

Matolcsy György a kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette: az uniós szervek szabad utat adtak az Audi győri beruházásának. Az autógyártó által kiszemelt területet kiemelt közérdekre hivatkozva kivették a Natura 2000 természetvédelmi területek közül, így megindulhat a közel egymilliárd eurós projekt. Matolcsy szerint az Audi, az Opel és a Mercedes beruházásainak köszönhetően az autóipar 3,1 százalékos részesedése a GDP-ből 2013-ra megduplázódhat.






A kockázatokat jelző CDS-felár a január 10-i 396 bázispontról 358-ra csökkent, s a forint is némi erősödéssel fogadta Matolcsy szavait és a sikeres kötvénykibocsátást.

A Morgan Stanley ellenben arra figyelmeztetett: a nyugdíjrendszer átalakítása nem nyerte el a befektetők tetszését, még nem kizárt, hogy a bóvli kategóriába helyezik az országot. két szék között a padlóra eshetnek azok, akik megszűnő pénztárban maradnak Tumultus volt tegnap a nyugdíjbiztosítóknál, ahol ismét több ezer pénztártag szeretett volna nyilatkozni arról, hogy maradna a magánkasszájánál. A „kiszerződők” száma Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter állítása szerint 58 ezerre nőtt, a miniszter összesen 70 ezer maradóra számít, ez valamivel több mint 2 százaléka a teljes tagságnak. A magánpénztári tagok hétfőn nyilatkozhatnak utoljára, s úgy tűnik, sokan az utolsó napokra hagyták a döntést, mivel az elmúlt héten drámaian megnőtt a tb-rendszerbe visszatérni nem akarók száma.

Az a hír terjedt el, hogy időt nyerhetnek a kispénztárak tagjai, ha a maradásról nyilatkoznak. Az ő kasszájukat ugyanis, ha a maradók taglétszáma nem éri el a 2000 főt, felszámolják, így ők később is visszakerülhetnek az állami tb-be. Ezzel viszont nem járnak jól, a társadalombiztosításról szóló törvény ugyanis kimondja: aki 2011. január 31-ig nem lép vissza a tb-be, decembertől nem szerez több szolgálati időt, így az időnyerésre játszó kasszatag a magánnyugdíját és az állami jogosultságát is elveszítheti.

Egyedül az úgynevezett időskorúak járadékát kaphatja meg. Ennek összege a mindenkori minimálnyugdíjhoz kötött, amely 2011-ben 28 500 forint. A járadék életkortól függően 22 800 és 37 050 forint között alakul havonta.

További részletek: vg.hu/jaradek -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.