BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem várhatnak a reformok

Foglalkoztatáspolitikai ösztönzők nélkül nem járhat sikerrel az Európa 2020 stratégia

Mind a kínálati, mind a keresleti oldalon be kell avatkozni az uniós foglalkoztatásba, hogy az EU sikerrel túljusson a válságon – jelentette ki Andor László foglalkoztatásért felelős biztos az Európai Unió munkaügyi és szociális minisztereinek, államtitkárainak kétnapos ülését lezáró sajtótájékoztatón. A kínálati oldalt képviselő oktatási, képzési programok és a keresleti oldalt érintő, a fiatalok, idősek és a szülés után lévő anyák helyzetét javító rendszerek egyaránt reformra szorulnak a biztos szerint.

Az EU miniszterelnökei év végén fogadták el az Európa 2020 programot, amely célként tűzi ki a közösség jelenlegi 65 százalékos foglalkoztatási szintjének 75 százalékra emelését az évtized végére. Andor szerint, hogy a vállaltak teljesíthetők legyenek, a foglalkoztatást elősegítő szerkezeti reformokat már most meg kell kezdeni. Az összkép meglehetősen egyenetlen: néhány országban már ma is jók a mutatók, bizonyos tagállamok viszonylag kevés veszteséget szenvedtek el a foglalkoztatás terén a válság ideje alatt – tette hozzá Andor. Annak érdekében, hogy a célkitűzések teljesüljenek, nemcsak a fiatalok, de az aktív idősek foglalkoztatását is növelni kell. 2012 az aktív időskor éve lesz, amelyben az 50 felettiek oktatását és egészségét célzó programokat indít majd az EU.

A tagállamok foglalkoztatáspolitikai céljainak megvalósítását támogatja az Európai Szociális Alap (ESZA) is, bár a válság miatt a források felhasználása rosszabb hatásfokkal működik – jelentette ki Andor. A rendelkezésre álló összegek körülbelül 25 százaléka jutott már el a végső felhasználókhoz. A 2013-ig tartó kerettel a legnagyobb mértékben Lengyelország él.

A kétnapos ülésezés fő témái: a fiatalok foglalkoztatása és a munkahelyteremtés folyamatosan napirenden tartandó kérdéskör az unió magyar elnökségének következő fél éve során – mondta el Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár az eseményen. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a tagállamoknak mindent meg kell tenni azért, hogy a válság ne befolyásolja tartósan a fiatalok munkaerő-piaci helyzetét. Czomba Sándor hivatkozott Andor László szavaira, aki szerint addig nem jelenthető ki, hogy Európa túljutott a válságon, amíg a foglalkoztatás nem javul. A tagállamok közös célja a gazdasági növekedés újbóli felfuttatása olyan módon, hogy azzal együtt számottevően javuljon. Ahhoz, hogy a kilábalás és a foglalkoztatottság bővülése együttesen valósuljon meg, sok szakpolitikai terület öszszehangolt kezelésére van szükség Czomba szerint.

Már látszik az Európai Unióban egyfajta növekedés, a receszszióból való kilábalás első jelei lassan megmutatkoznak a kontinens gazdaságában, ám a foglalkoztatás ezzel egy időben nem növekedik a kellő mértékben – mutatott rá María Luz Rodríguez Fernández. A spanyol foglalkoztatási államtitkár szerint világos, hogy olyan aktív foglalkoztatáspolitikai ösztönzőkre van szükség, amelyek a fiatalokat – köztük a hátrányos helyzetű, képzetlen fiatalokat is – munkához juttatják.

Szükségszerű, hogy a foglalkoztatás a makrogazdaság középpontjában álljon, enélkül ugyanis nem sikerülhetnek az Európa 2020 stratégia munkaügyi célkitűzései – fogalmazott az eseményen Joëlle Milquet belga miniszterelnök-helyettes. A foglalkoztatási miniszter szerint a foglalkoztatáspolitika előtérbe kerülése nem csupán a válság okozta problémákat gyógyítja, hanem egyben preventív lépés is, amely megóvja Európa gazdaságát a jövőbeni problémáktól. A prioritásokról szólva Milquet kijelentette: „Ha az Európai Unió nem tesz meg mindent a fiatalok foglalkoztatásának elősegítéséért, akkor egy generációt áldoz fel a válság oltárán.”

Mobilis fiatalok és új képességek

Az Európa 2020 stratégiához két kulcsfontosságú munkaügyi kezdeményezés tartozik, amelyek meghatározhatják a következő tíz év közösségi foglalkoztatáspolitikáját. A Fiatalok mozgásban (Youth on the Move) elnevezésű program keretében az oktatás és a munkavállalás mobilitása áll a fókuszban. A célkitűzés szerint 2020-ra bővíteni kell az európai fiatalok számára elérhető olyan tanulást célzó mobilitási lehetőségeket, mint a Comenius, az Erasmus, vagy a Leonardo da Vinci program. A kezdeményezés célja az is, hogy a már meglévő programokról is bővebb tájékoztatást juttassanak el az érintett generációhoz.

A másik kezdeményezés a kompetenciákat előtérbe helyező Új képességek az új munkahelyekért (New skills for new jobs) program, amely jobban bevonná az álláskeresőket a szak- és a felnőttképzésbe, és a munkaerőpiacon jobban hasznosítható ismeretekkel, képességekkel ruházná fel őket.




A másik kezdeményezés a kompetenciákat előtérbe helyező Új képességek az új munkahelyekért (New skills for new jobs) program, amely jobban bevonná az álláskeresőket a szak- és a felnőttképzésbe, és a munkaerőpiacon jobban hasznosítható ismeretekkel, képességekkel ruházná fel őket. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.