BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Parragh: "Pszichésen" is jót tesz az Új Széchenyi Terv

Pozitívan értékelték az Új Széchenyi Tervvel (ÚSZT) kapcsolatos pénteki bejelentéseket az MTI által megkérdezett munkaadói szervezetek, amelyek szerint a tervvel nagyobb mozgástérhez jutnak majd a magyar tulajdonú kkv-k.

Orbán Viktor miniszterelnök - Matolcsy György nemzetgazdasági és Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel együtt - pénteken mutatta be az ÚSZT-t.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az MTI-nek hangsúlyozta: az Új Széchenyi Tervnek a gazdaságban rövid időn belül jelentős, pozitív hatásai lesznek. Ezek egyrészt "pszichés" hatások, mivel a vállalkozások részéről nagy várakozás övezte a pályázatok megjelenését, így most gondolkodás indulhat arról, hogy hogyan lehetne fejlődni, fejleszteni.

Másrészt - a tényleges fejlesztések tekintetében - egy éven belül érzékelhető hatásai lehetnek az ÚSZT-nek - tette hozzá azzal, hogy ezt a "peremfeltételek" is alátámasztják, mivel Magyarország exportpiacain javult a helyzet, és a belső fogyasztás is élénkülni látszik. Megjegyezte: ezt a folyamatot az új adórendszer is felerősíti.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint üdvözlendő, hogy végre van "forgatókönyv, menetrend", amely mentén el lehet indulni. Közölte: az ÚSZT-ben megjelölt irányok esélyt adhatnak arra, hogy az ország fejlődési pályára álljon, a beruházások segítsék a munkahelyteremtést. Szerinte az intézkedések esélyt adhatnak arra, hogy Magyarország az elmúlt 6-8 éves helyben járása után irányt vegyen, és végre megmozduljon, gondoskodjon saját sorsáról - mondta.

Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke leszögezte: a szövetség üdvözli az ÚSZT megjelenését. Hozzátette: a terv megjelenése azért fontos, mert az elmúlt évek alatt a visszaszorult a belső piac a konvergencia program miatt, miközben a magyar vállalkozások 99 százalékát kitevő kis- és közepes vállalkozások (kkv) döntő többsége a belső piacra dolgozik.

Szűcs György szerint reális célkitűzés ÚSZT-től remélt munkahelyteremtés. Ezzel kapcsoltban azt hangsúlyozta: 2014-ig mintegy 300 ezer új munkahely jöhet létre, azt követően pedig újabb 4-500 ezer alakulhat. Kiemelte, hogy a gazdasági miniszter beszélt arról is: az új munkahelyek teremtése mellett célkitűzés a régiek megtartása is. Ez egybevág az IPOSZ gazdasági programjával - közölte.

Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető társelnöke szerint a pénteken bemutatott ÚSZT legfontosabb eleme, hogy prioritásként jelöli meg a foglalkoztatás és a munkahelyek megtartását, a fejlesztés és korszerűsítés ösztönzését. Hozzátette: ez azért is kiemelt jelentőségű, mert a rossz foglalkoztatási szerkezet a magyar gazdaság és társadalom "húsz éves gondja". A kkv-szektor felé ez fontos üzenet, a kkv-k nélkül ugyanis nem teremthető meg a kormány által célként kitűzött egymillió munkahely tíz év alatt - közölte.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.