BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Prés alatt a közszféra - Ez bizony megszorítás

A tavalyi szigorú előirányzatot jelentősen túllépte a költségvetési szervek kiadása

Ambiciózusnak ígérkezik a kormány azon elképzelése, mely szerint a tavalyi tényleges költéshez képest 250-300 milliárd forinttal szűkíteni akarják a költségvetési szervek kiadásait. Hasonló terveket már a korábbi kabinetek is dédelgettek, de az eredmény finoman szólva szerényre sikeredett: tavaly 1840 milliárd forint szerepelt ezen a soron a költségvetési törvényben, ehhez képest már az első tizenegy hónapban összejött közel 2110 milliárd forintnyi kiadás, ami a decemberi – január 20-án közzéteendő – költés összegével együtt akár 25 százalékos túllépéshez is vezethet.

Tény, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter már a büdzséjavaslat készítésekor világossá tette: mind a személyi, mind a dologi kiadások körében jelentős, 5-10 százalékos megtakarításra készülnek 2011-ben. Vannak azonban „hivatalos” kivételek is, többek között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amely az elődszervezetek (az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, valamint a vám- és pénzügyőrség) összes 2010-es kiadásánál közel ötmilliárd forinttal többől gazdálkodhat az idén. Mindeközben más államokban sem tétlenkednek: Oroszországban a kormányzati dolgozók ötödét bocsátják el a következő három évben, Romániában pedig egyharmad is lehet a leépítendők aránya.

A cikk folytatása itt olvasható!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.