BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"A magánpénztári vagyon államosítása javítja az öngondoskodási hajlandóságot"

Erősíti a Magyarországgal szembeni piaci bizalmat a magánnyugdíj-pénztári vagyon állami átvétele – mondta az MR1-Kossuth Rádiónak nyilatkozva Bod Péter Ákos közgazdász. A szakértő szerint a következő időszakban javulnak a makrogazdasági mutatók és rövid időn belül kedvezőbb helyzetbe kerül az állami kötvénypiac is. A vagyon államosítása mögött azonban nincs különösebb változás, a magyar államnak nem lesz kisebb az adóssága – tette hozzá.

A magánnyugdíj-pénztári vagyon ugyan technikailag még nem került az államhoz, de amikor ez megtörténik  – és nem kell törleszteni az átvett kötvények után - a papíron kimutatott államadósság csökkenni fog – mondta el Bod Péter Ákos. A közgazdász szerint ez a lépés a mostani 80 százalékos, GDP-arányos államháztartási hiányt mintegy 2-4 százalékponttal csökkentheti majd.

Az elemzők azonban tudják, e mögött önmagában különösebb mély változás nincsen, a magyar államnak nem lesz kisebb az adóssága, csupán arról van szó, hogy az egyik pénztulajdonosi csoport, vagyis a magánkasszák kezében levő papírok visszakerültek az államhoz. A lépés azonban mindenképpen javítja a hazánkról kialakult képet.

A közgazdász szerint a magyar gazdaság növekedése önmagában is növeli majd az országgal szembeni bizalmat. Más változókkal együtt a makroadataink külsőre vonzóbbá válhatnak majd.

Nemcsak a számszerű deficitcsökkenést, de a pozitív tendenciákat is értékeli a piac, így elképzelhető, hogy a következő kibocsátásnál valamivel olcsóbban lehet majd az állampapírokat elhelyezni, az ország bizalmi indexe nőni fog. Ez meglehetősen sokat számít, mert a milliárdos kibocsátásoknál egy kis javulás is óriási összeget jelent.

Bod Péter Ákos szerint ezen kívül jó hatással lehet a makroadatokra az is, hogy a magyar lakosság egyre inkább érzi az öngondoskodás jelentőségét. A megtakarítások növekedése pedig pozitívan hathat a jövőben az államadósság alakulására is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.