BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megállt a cégfelszámolási hullám - Mégsem örülhetünk?

Második hónapja lényegében stagnál a felszámolásra jutó társaságok száma Magyarországon. Decemberben 2-vel kevesebb, januárban pedig 32-vel több céggel szemben indult fizetésképtelenségi eljárás, mint egy évvel korábban. Januárban a tavalyinál lényegesen több cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, de több új céget is alapítottak - áll az Opten legfrissebb beszámolójában.

A céginformációs szolgáltató szerint decemberben minimális mértékben csökkent, januárban pedig mindössze 2,4 százalékkal emelkedett a felszámolás alá vont cégek száma a megelőző év azonos időszakához képest, vagyis az elmúlt két hónapban lényegében stagnált a bedőlések száma.

Januárban 1352 céggel szemben indítottak felszámolás eljárást a hitelezők. Csorbai szerint az utóbbi időben több bíztató adat is napvilágot látott a magyar gazdaság állapotáról, így a 3 százalék körüli várható növekedés, vagy a rekord méretűre duzzadt külkereskedelmi többlet is optimizmusra ad okot, ám ezek a makroszintű változások általában késleltetéssel éreztetik hatásukat a kkv-szektorban.

A tulajdonosok kezdeményezésével indított végelszámolások terén jóval nagyobb növekedést hozott 2011 első hónapja. Januárban a tavaly januári 883-mal szemben 1166 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, ami 32 százalékos növekedés. „Ezzel az adattal vigyázni kell, mert az idei érték nem lóg ki a szomszédos hónapok adatai közül, a tavaly januári szám viszont lényegesen alacsonyabb volt a megszokottnál" – óv az elhamarkodott ítéletektől az Opten stratégiai igazgatója. Csorbai szerint a cégvilág egésze szempontjából az volna megnyugtató, ha mind több végelszámolás indulna, de ezek közül egyre kevesebb fordulna át felszámolásba, márpedig erről most még nem beszélhetünk.

Januárban 5 százalékkal 3828-ra emelkedett az új cégek száma, ami ugyancsak nem számottevő változás. „Általában azt tapasztaljuk, hogy az adóváltozások függvényében decemberben és januárban a cégalapítások kissé hektikusan mozognak" - fogalmazott Csorbai Hajnalka. Az Opten igazgatója szerint az év vége a vállalkozások számára jogszerző vagy jogvesztő határidőkkel van tele, sokan ezektől teszik függővé, hogy amúgy nem működő, vagy éppen csak vegetáló vállalkozásaikat a piacon tartsák vagy se.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.