BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fellegi: Minden tagállam vizsgáltassa át erőműveit!

Nem látni indokát annak, hogy az Európai Unió bármelyik tagállama miért ne venne részt az atomerőművek biztonsági és kockázatfelmérésében, annak ellenére, hogy a részvétel elméletileg nem kötelező - jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok energiaügyi minisztereinek rendkívüli találkozóját követően.

Ez minden országnak érdeke, és összetevője annak is, hogy a lakosság bízzon az erőművek biztonságában - fejtette ki a miniszter a magyar EU-elnökség és az Európai Bizottság közös sajtótájékoztatóján.

Hangoztatta: a folyamatnak átláthatónak kell lennie az eredményeket és a nemzetközi szintű intézkedéseket illetően. Egyetértettek a miniszterek abban is, hogy az unióval szomszédos országokat is be kell vonni a felmérésbe.

A rendkívüli ülést az uniós soros elnök Magyarország hívta össze, miután a földrengés után a fukusimai atomerőműben kialakult helyzet kérdéseket vetett fel az európai erőművek biztonságával kapcsolatban is, az észak-afrikai fejlemények pedig az energiapiacok alakulására lehetnek hatással.

Az uniós illetékesek - köztük Fellegi Tamás is - többször megerősítették , hogy az Európai Unió tagállamait nem érintik közvetlenül a japán környezeti katasztrófa hatásai. A tagországok lényegében már megállapodtak arról, hogy atomerőműveiket biztonsági és kockázati állapotfelmérésnek (stressz-tesztnek) vetik alá, hogy kiderüljön, kellően védettek-e az uniós államok egy hasonló vagy akár más jellegű katasztrófa esetén.

Mint arról beszámoltunk, egyre több ország számolná fel az atomenergiát az Európai Unióban a fukusimai katasztrófa hatására. A két legnagyobb atomenergia-termelő – Franciaország és Németország – azonban nem ért egyet a tervvel.

A Magyar Nukleáris Társaság vezetősége szerint ugyanakkor Európában és Magyarországon is szükség van az atomenergia fennmaradására.A szakemberek egyetértettek abban, hogy a Paksi Atomerőmű nélkül csak nagyobb környezetterhelés mellett és magasabb áron lenne lehetséges a villamosenergia-termelés. xíA fukusimai atomerőműben kialakult helyzetet egyértelműen a természeti katasztrófák (a Japánban eddig mért legnagyobb földrengés és a rekordméretű cunami), valamint az országos infrastruktúra összeomlása okozta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.