BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány: Orbán hazudott és a legszegényebbeken spórolna

Tényleg megújul-e Magyarország, ha a tankötelezettséget leszállítják 15 évre? Előrébb leszünk-e, ha a felsőoktatás költségvetésének negyedét elveszik? – teszi fel a kérdést blogjában Gyurcsány Ferenc.

Többen fognak-e dolgozni, ha az 50 év feletti rokkantnyugdíjasok százezres tömegétől elveszik az ellátást?  Szerintem mindegyik kérdésre „nem” a válasz – írja a volt miniszterelnök.
 
Mi a különbség a reform és a megszorítás között? Megszorításról akkor beszélünk, ha alapvetően változatlan érdekszerkezetben egyszerűen csak csökkentik a költségvetési támogatást. Ilyen megszorítás az idei 250 milliárdos zárolás, az előre hozott nyugdíj megszüntetése, a gyógyszerkassza csökkentése vagy a közösségi közlekedésnek adott állami támogatás visszavágása – véli Gyurcsány.

Orbán csomagja ma nem reformokról, hanem megszorításokról szól. A megszorítások szükségességének két oka van. Egyrészt Orbán eddig halogatta az intézkedéseket, és egyre csak többet költött. Másrészt meg hatalmas lyukat ütött a költségvetésen azzal, hogy a leggazdagabbak adóját jelentősen csökkentette.

Ez a pénz hiányzik most. A hiányzó pénzt Orbán most a legszegényebbeken akarja megspórolni. Ez disznóság. Igazi gazdagpárti és egyben szegényellenes politika.
 
A lényeget illetően az elmúlt hetek kormányzati szövegei, Orbán évértékelőjétől a tegnapi bejelentésig a nagy beismerésként írhatók le. Hazudtak reggel, délben és este. Hazudtak, amikor azt mondták, hogy nincs szükség se reformra se megszorításra. Most éppen megszorítanak. A reformokra meg ezek szerint még várni kell – zárul Gyurcsány Ferenc blogja.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.