BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jöhet az új dollárkötvény

Szerdáig befejeződnek azok a befektetői találkozók, amelyeken a Széll Kálmán-terv fogadtatását teszteli az ÁKK. Kedvező reakciók esetén heteken belül devizakötvény kibocsátásával fedezhetik a költségvetés idén lejáró adósságának jelentős részét.

Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) azért bízott meg három jelentős hitelintézetet befektetői találkozók szervezésével, hogy tájékoztassák a kötvénypiaci szereplőket a Széll Kálmán-terv részleteiről, egyúttal megtudják hogyan fogadják azt – mondta lapunknak Pleschinger Gyula vezérigazgató. A BNP Paribas, a Citigroup és a Deutsche Bank március 17-én kezdte meg a tárgyalások lebonyolítását Európában és az Egyesült Államokban, ezek szerdán be is fejeződnek.

A találkozók célja a tájékoztatás és a tájékozódás és nem egy azonnali kötvénykibocsátás – hangsúlyozta az ÁKK vezérigazgatója. Szerinte ugyan az elképzelések sikeres fogadtatása esetén akár néhány héten belül is megtörténhet egy kötvénykibocsátás, ám az is elképzelhető, hogy a befektetők további részletek iránt érdeklődnek majd.

Pleschinger Gyula arról is beszámolt, hogy a költségvetésnek ez év júniusban, októberben és novemberben összesen mintegy 4 milliárd euró névértékű devizaadóssága jár le, amelyet szeretne megújítani. Ez azonban nem sürgős, mert a büdzsének 2,5 milliárd euró értékű devizabetéte van a jegybanknál és egymilliárd eurónyi követelése a kereskedelmi bankokkal szemben, melyből félmilliárd az idén jár le. Ezekből akkor is tudná törleszteni a devizaadósságot, ha nem tudna kötvénykibocsátással forráshoz jutni.

Az ÁKK vezérigazgatója szerint Horvátország és Litvánia sikeres kötvénykibocsátása után Magyarország is jó eséllyel próbálkozik a pénzpiacon. Egy sikeres kötvénykibocsátás esetén pedig a magyarországi vállalatok is könnyebben bocsáthatnak ki kötvényeket, mert az államkötvény beárazása alapján csökken a kötvényvásárlók kockázata. Szerinte az a szerencsés, ha egy évben több devizakötvényt bocsátanak ki, de egy sorozat legalább egymilliárd euró értékű. Ezért alkalmanként 1-1,5 milliárd euró értékű kötvénykibocsátást tartana optimálisnak. Először egy dolláralapú kötvény kibocsátását tartja valószínűnek, később viszont a piaci viszonyoknak megfelelően más devizában is bocsáthatnak ki kötvényeket.

A mostani időpont nagyon jó időzítése lehet egy magyar devizakötvény kibocsátásának – mondta lapunknak Horváth István, az UniCredit Bank vezető elemzője. Szerinte most az amerikai pénzpiacon van a legnagyobb esélye egy sikeres kötvénykibocsátásnak, ezért ő is dolláralapú kötvény kibocsátására számít. Szerinte az idén lejáró devizaadósság felére is akadhatnak jelentkezők, ezért 2 milliárd dollár nagyságú kibocsátást tart valószínűnek. Úgy gondolja, hogy legalább 5 éves futamidejű kötvényeket szeretne kibocsátani a költségvetés, és 2,80 százalékpont körül alakulhat a kötvények felára az ugyanolyan futamidejű amerikai államkötvényekéhez képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.