BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarországhoz képest "hízelgő" a Portugál hitelminősítés

Az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) 2013-tól lép életbe: a pénzügyi segítség egyes esetében csak akkor érkezik majd, ha az ország újrastrukturálja adósságát, vagyis de facto államcsődöt jelent. A görög csődöt világosan árazza a piac, azonban az ESM "fegyelmező erejű" lehet - vélekedett Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza.

A Gazdasági én Monetáris Unió országaiban 2013 után lép életbe az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM). Az ESM-et az eurózóna tagállamai között kormányközi szervezetként hozzák létre.

Az ESM a de facto államcsőd után ad csak segítséget azon országok számára, amelyeket úgy ítélnek meg, hogy az „államadósságot nem képes fenntartható pályára állítani” a makrogazdasági program.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza úgy vélekedett, ha a költségvetési megszorítások nem érik el céljukat, akkor államcsődre kerülhet sor. „Ebben a rendszerben megnő az esélye az államcsődnek” – magyarázta az elemző, aki azt is hozzátette, „Görögország esetében ez történhet”.

A Nemzetközi Valutaalap megszorításokat követel azoktól az országoktól, akik bajba kerültek. Az ESM ezen túlmenően a jelenlegi hitelezőket (kötvénytulajdonosokat) arra kényszeríti, hogy veszteséget realizáljanak egyes esetekben.

„Az EU az egész vállalkozás sikerét teszi kockára” amikor hitelt adnak – mondta Kondrát Zsolt a Világgazdaság Online-nak. Saját magukról van szó, így biztosnak kell lenniük abban, hogy az ország visszafizeti a hitelt – tette hozzá.

„Ha nincs rendben az ország helyzete és az EU pénzt ad, sokkal jobban oda kell figyelniük” – magyarázta az elemző. A Nemzetközi Valutaalap egyszerűen nem folytatja a tárgyalásokat, elmegy az országból, ha az ország nem végzi el a kiigazítási programot – fejtette ki a közgazdász.

Az euróövezet „próbál egyensúlyozni” – mondta Kondrát. Megnőtt az államcsőd esélye: így ítélik meg a helyzetet a befektetők; a piac magasabb kamatokkal kényszerít ki cselekvést, de a piacokat meg lehet győzni – magyarázta az elemző.

Portugália megsegítése után az elemző úgy látja, hogy a spanyolokkal nem lesz baj. „Spanyolország CDS-felára leszakadni látszik”, azonban kiemelte: nem tudni mekkora lesz a társadalom tűrőképessége a megszorítások kapcsán. „Portugália megmentése után jobban fognak a spanyolokra koncentrálni” – vélekedett.

Portugáliát a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő a héten minősítette le „BBB-", a legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott kategóriába. Kondrát Zsolt úgy gondolja, hogy az ország hitelminősítése még így is „hízelgő”, tekintettel arra, hogy Magyarország is egy szinttel van a befektetésre nem ajánlott, vagyis a bóvli kategória felett.

Portugália helyzete (az államcsőd elkerülése) azonban helyreállhat a hitellel, a görögök esetében nem látszik, hogy 2013-ig ez történne, így az ESM keretében az adósság újrastrukturálására kényszerülhetnek – mondta Kondrát Zsolt.

„A rendszer fegyelmező ereje nagy lehet később” – vélekedett. A spanyol államadósság fizetésének leállására köthető biztosítási felár (CDS felár) februártól „leszakadt” az ír, portugál és görög felárakból.

A CDS-feáralból arra lehet következtetni, hogy Görögország csődjét egyértelműen árazza a piac, Írország és Portugália a „határon mozog”, Spanyolország és Olaszország kérdését pedig „félretette egy kicsit” a piac.

Azonban azt is kiemelte: ha az ESM nem ad pénzügyi segítséget, nem lehet megtiltani, hogy az IMF adjon: a valutaalap esetleg adhat – tette hozzá az elemző.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.