BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Látótávolságban amit eddig "elképzelhetetlennek" tartottak

Látótávolságba került az Egyesült Államok mint államadós leminősítése, amit a piaci szereplők még rövid idővel ezelőtt is gyakorlatilag elképzelhetetlennek tartottak.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Standard & Poor''s hétfőn bejelentette, hogy stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a hosszú futamidejű amerikai államadósság lehető legjobb, "AAA" besorolásának kilátását, mivel nem látja biztosítottnak a költségvetési és adóssághelyzet stabilizálását eredményező megállapodást a Fehér Ház és a Kongresszus között.

Attól természetesen továbbra sem tart senki sem a piacon, sem az elemzői közösségben, hogy az Egyesült Államok törlesztési képességét bármiféle veszély fenyegetné.

Az európai adósságválság, és az Egyesült Államok államadósságának besorolásának kilátásának megváltoztatása is hozzájárult ahhoz, hogy a tőzsdék lefelé kanyarodjanak. A devizapiacot is megrázták az események.

Délelőtt az euro/dollár árfolyam esése kezdte lefelé húzni a piacokat, majd az S&P leminősítésére igen heves esés következett, gyakorlatilag az oroszokat leszámítva mi vagyunk a legerősebb, közel 4 százalékos mínuszban, viszonylag nagy forgalom mellett - mutatott rá. A nap nagy vesztese a Mol volt, amelynek a mögöttes terméke, az olaj is összeomlott, így az elmúlt időszak áremelkedéseinek profitját gyorsan visszaadták a befektetők.

Erre utal, hogy az S&P bejelentése után valamelyest gyengült ugyan, de továbbra is a sziklaszilárd piaci megítélésű szuverén adósokra jellemző sávban mozgott az amerikai törlesztéskockázatra kínált biztosítási tranzakciók árazása Londonban.

Az egyik vezető citybeli piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzői a Standard & Poor''s lépése után az MTI-nek elmondták: az Egyesült Államok államadósság-törlesztési leállásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a hétfői késői londoni kereskedésben 49,5 bázispont, vagyis nem egészen fél százalék környékén mozgott a 41,5 bázispontos előző záró után.

A jelenlegi amerikai CDS-árazás azt jelenti, hogy az amerikai szuverén törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon most valamivel kevesebb mint 50 ezer dollár minden 10 millió dollár amerikai államadósság után az irányadó ötéves futamidőre.

Annak felméréséhez, hogy ez mennyire erőteljes piaci megítélést jelez, elég összevetni az aktuális amerikai és görög CDS-árazásokat. A súlyos adósság- és költségvetési gondokkal küszködő, euróövezeti tag Görögország törlesztésbiztosítási tranzakcióinak díjszabása a hétfői londoni kereskedésben 1300 bázispont, vagyis 13 százalék feletti újabb rekordokat döntögetett. Ez a CDS-árazás azt jelenti, hogy a görög államadósság-törlesztési leállás kockázatának biztosítási ügyletei tízmillió eurónyi görög adósságra most 1,3 millió eurónál (1,85 millió dollárnál) is drágábbak egy-egy évre.

A CMA számítási modellje szerint a hétfői görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac jelenleg 65 százalékos - vagyis gyakorlatilag kétharmados - halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint szuverén adós törlesztésképtelenné válását ötévi távlatban. Ugyanezt az Egyesült Államok esetében 4,3 százalékos halmozott távlati eséllyel árazta hétfőn, az S&P bejelentése után a londoni piac.

Mégis, a Standard & Poor''s figyelmeztetése komoly visszhangot váltott ki a piaci szereplők körében és az elemzői közösségben, tekintettel arra, hogy az amerikai "AAA" a piaci kockázatmegítélés globális alapmércéje.

A Capital Economics, a londoni City egyik vezető befektetési és pénzügyi tanácsadó csoportja az S&P döntése utáni gyorselemzésében annak a véleményének adott hangot, hogy ha a Kongresszusban nem sikerült egyezségre jutni az előrelépésről a költségvetési konszolidáció ügyében, akkor az amerikai államadósság befektetői "végül idegeskedni kezdhetnek".

Jóllehet az Egyesült Államok a világ legnagyobb és legsokoldalúbb gazdasága, emellett a dollár globális tartalék- és menedékvaluta - ezt jelezte, hogy a dollár az S&P döntése után még jelentősen erősödött is -, ugyanakkor Amerika egyben óriási nettó adósságfelvevőként van jelen a nemzetközi tőkepiacon, nem pedig nettó hitelezőként, mint például Japán, amely a hatalmas hazai megtakarításokból meríthet a tátongó államháztartási hiány fedezéséhez.

A Capital Economics londoni elemzői szerint mindazonáltal az S&P által hétfőn bejelentett amerikai kilátásrontást a befektetők akár kedvező fejleménynek is tarthatják, ha a lépés hiteles deficitcsökkentő terv kidolgozására készteti a Kongresszust.

Nagy-Britanniában is akkor indult meg az érdemi vita a masszív államháztartási szigorításról, amikor a Standard & Poor''s két éve a brit "AAA" besorolásra adott negatív kilátást. Az új konzervatív-liberális kormánykoalíció kemény megszorító lépéseit az S&P meg is jutalmazta, tavaly októberben stabilra javítva vissza a brit adósosztályzat kilátását.

A Standard & Poor''s amerikai kilátásrontása az eddigi legerőteljesebb hitelminősítői figyelmeztetés arra, hogy az Egyesült Államok eddig magától értetődőként kezelt "AAA" besorolása sincs feltétlenül biztonságban. A S&P még esélylatolgatást is közölt arról, hogy mekkora a kockázata az amerikai "AAA" megvonásának, közölve: a negatív kilátás a cég azon véleményét tükrözi, hogy "legalább egy a háromhoz a valószínűsége" a hosszú távú amerikai adósbesorolás két éven belüli visszaminősítésének.

Mindazonáltal nem ez az első hitelminősítői figyelmeztetés a Fehér Ház és a Kongresszus címére. A Moody''s Investors Service már tavaly közölte, hogy ha elmaradnak az államháztartási deficit csökkentését célzó további lépések, vagy az amerikai gazdaság nem növekszik a vártnál élénkebb ütemben, a szövetségi szintű pénzügyi helyzet "egy bizonyos ponton" már nyomást fog gyakorolni az amerikai kormánykötvények lehetséges legjobb - e cég besorolási módszertanában "Aaa"- val jelölt - osztályzatára.

Ugyanerre a következtetésre jutott szintén már tavaly a Fitch Ratings, közölve: ha az amerikai kormány nem hoz "nehéz adó- és kiadási döntéseket" az államháztartási hiány három-öt éven belüli csökkentésére, az államadósság az évtized második felére olyan szintet érhet el, ami már nyomást gyakorolna az Egyesült Államok elit "AAA" státusára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.