BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Puha csődre készül Görögország

A napokban közli újabb takarékossági és privatizációs csomagjának részleteit az athéni kormány.

Lapértesülések szerint a fizetési határidők kitolását próbálja elérni privát hitelezőinél az egyre nagyobb adóssággal küzdő görög állam.
Az EU ezt ellenzi, de kész enyhíteni a nyomást.

Ahogy nő a Görögországra nehezedő adósságteher, úgy reppennek fel újabb és újabb hírek arról, hogy Athén is kezd megbarátkozni az államcsőd gondolatával. A Ta Nea helyi lap hétvégi száma azt állította: a kabinet már el is kezdte a tervek kidolgozását az adósságátstrukturálás egy „puhább” változatára, amely szerint külön-külön próbálnának megegyezni a privát hitelezőkkel a fizetési határidők kitolásáról. A megállapodásra október után kerülhet sor – ekkor búcsúzik ugyanis hivatalától Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, aki ellenzi az adósságátütemezést.

Ezzel nincs egyedül az EKB-ban: a hét végén például Jürgen Stark, az Európai Központi Bank igazgatóságának a tagja figyelmeztetett: ebben az esetben Görögország jó ideig nem kapna hitelt a pénzügyi piacokon, és valószínűleg újabb mentőövre lenne szüksége. Ráadásul az adósságteher csökkentése nem lenne gyógyír az államháztartás problémáira. Az egyetlen megoldás, ha Görögország végrehajtja a 110 milliárd eurós EU–IMF-hitelcsomag keretében elfogadott intézkedéstervet, és visszafizeti adósságait.

A piaci elemzők többsége úgy véli, utóbbira a továbbra is padlón lévő, az idén a gazdaság háromszázalékos visszaesésével számoló görög gazdaság nem lesz képes. Az államadósság a GDP 150 százalékára rúg. A bajt az EU is érzékeli, ezért állítólag már „nem utasítja el” azt a lehetőséget, hogy „új lépésekkel” könnyítse az ország adósságproblémáit. Lehetséges, hogy az IMF, az EU és az EKB „átdolgozza” a 110 milliárdos hitel feltételéül szabott reformcsomag egyes részeit – mondta a To Vima nevű helyi lapnak Panos Karvounis, az Európai Bizottság athéni főképviselője. Erre májusban sor kerülhet, amikor a csomag menetrendszerű felülvizsgálatával egyidejűleg elemzik a görög adósság helyzetét is.

A csőd elkerülését szolgáló intézkedések elsősorban a lakosságra raknak nem kis terheket: a görög kormány a napokban bejelentendő újabb intézkedéseivel mintegy 23 milliárd eurót kíván megtakarítani. Emellett – az IMF elvárásainak megfelelően – folytatja a privatizációt, amelytől négy éven belül 50 milliárd eurós bevételt vár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.