BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végkielégítések: aki nem fizet, a házát is vihetik

Csaknem harmadával nőtt tavaly az adóhatóság által indított elektronikus ingatlanárverések száma, de az idei év is rekordszámú eljárást hozhat.

Tavaly 1800 ilyen árverés volt, az idei első negyedévben pedig 483 hasonló ügyleten van túl a hatóság. Az arányok alapján ez az év is rekordszámú eljárást hozhat - írja a Napi Gazdaság. A lap beszámolt arról is, hogy az elektronikus ingatlanárverésekben érintett adósok 70-80 százaléka természetes személy, az ingatlantípusok között lakóingatlanok, szántók, legelők, raktárak és garázsok egyaránt találhatók.

Az árverések kétharmada sikertelenül végződik, egyebek mellett azért, mert az ingatlanokat a becsérték felénél kevesebbért nem lehet eladni. Előfordul olyan is, igaz kis százalékban, hogy az adós kifizeti a tartozását.

Az árverésekhez kapcsolódóan a Népszabadság arról ír, hogy sokan nem tudják kifizetni a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadót. A lap szerint tőlük nyilván "hatalmi szóval szedi be majd az állam azt, ami neki jár, ami akár árverezést is jelenthet.

Elvileg lehet részletfizetési kedvezményt vagy az adó mérséklését kérni. Az adóhatóság saját hatáskörben nem gyakorolhat méltányosságot, csak akkor, ha ezt a törvény lehetővé teszi. Ilyen rendelkezés azonban nincs.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.