BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

OECD: Magyarország a legnagyobb adócsökkentők csoportjában

A munkabéreket terhelő adók és járulékok emelkedtek a legtöbb OECD országban, s ezzel fordult e terhek csökkenésének több éves trendje. Magyarországon azon államok között szerepel, ahol az átlagtól eltérően csökkentek az adók.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) „Taxing Wages” felmérése szerint a szervezet 34 tagállama közül 22-ben emelkedtek a munkabért érintő adók és járulékok. A legnagyobb mértékben Hollandiában, Spanyolországban és Izlandok emelkedtek a terhek, míg olyan országok is akadtak, ahol csökkentek a munkavállalók nettó és bruttó bére közti különbség: Dániában, Görögországban, Németországban és Magyarországon.

Az OECD tanulmánya figyelembe vett minden munkabért érintő adót, munkaadói, munkavállalói és társadalombiztosítási járulékot. A szervezet tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy a magas államadósság lefaragása érdekében a legtöbb kormány az adók emelésére kényszerül

Magyarországon elsősorban az alacsonyabb munkáltatói járulék eredményezte az átlagos 6,7 százalékos csökkentést a béreket érintő közterhekben 2010-ben előző évhez képest. A magyar fizetések 46,4 százaléka még így is az államkasszát gazdagítja, s ezzel a térségünkben a legmagasabb az adóteher. A szlovák béreknek 37,8, a csehnek 42, a lengyelnek 34,3, a szlovén juttatásoknak 42,2 százalékát teszik ki az adók.

Összességében a legnagyobb mértékben (egy egy fizetéssel élő kétgyermekes család esetében) Franciaországban (42,1 százalék), Belgiumban (39,6) és Olaszországban (37,2 százalék) terhelik adók a fizetéseket.

A legkevesebb adót és járulékot - a fenti formációval 1,1 százalékot - Új Zélandon, majd őket követi Chile 6,2 százalékkal, Svájc 8,3 százalékkal, és Luxemburg 11,2 százalékkal. Az OECD átlagában 24,8 százalékos teher.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.