Utcára vonulnak a görögök - az EU újabb csomagot adna

Sztrájk béníthatja meg Görögországot, miután szerdára a magángazdaságban dolgozók vezető szakszervezete (GSEE), valamint az ADEDY közszolgálati szakszervezeti szövetség demonstrációt szervezett hogy tiltakozzanak a kormány újabb megszorító intézkedései ellen. Eközben kedden Athénba érkezett az IMF-EU-EKB küldöttsége a következő - immár ötödik - hitelrészlet lehívásához szükséges felülvizsgálatra.

A kormány megszorításai ellen tiltakoznak a görögök, miközben egyre valószínűbb, hogy az ország a közeljövőben nem lesz képes fizetni kiadásait. Szerdán zárva lesz minden állami intézmény, így a minisztériumok, múzeumok, adóhivatalok, és sok iskolában nem lesz tanítás sem a sztrájk miatt. Athén központjába és más görög városokban tüntetéseket jelentettek be.

A tervezett munkabeszüntetés ezenkívül várhatóan megbénítja a légi közlekedést, mivel a légiirányítók négy órás sztrájkot hirdettek. Ennek következtében várhatóan számos belföldi járatot törölnek, a nemzetközi járatoknál pedig jelentős késésekre kell számítani.

A Dow Jones hírügynökség értesülése szerint ugyanakkor  újabb,  mintegy 60 milliárd euróra rúgó mentőcsomagot kaphat a dél-európai ország. A hírügynökség kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta: Görögország 2012-ben további 27 milliárd, 2013-ban pedig 32 milliárd eurós külső segítséghez juthat, és az erről szóló megállapodás már júniusban megszülethet. Az értesülést ugyanakkor cáfolta egy Reutersnek nyilatkozó görög pénzügyminisztériumi tisztviselő.

Az Európai Unió pénzügyminiszterei a jövő hét elején esedékes tanácskozásukon egyeztetnek arról, hogy kibővítsék-e a jelenlegi görög csomagot, vagy új hitelt kapjon az ország - fűzte hozzá.

A kormánytisztviselő a hírügynökségnek azt mondta, hogy már múlt pénteken, az euróövezeti pénzügyminiszterek szűk körű luxembourgi találkozóján szóba került az új görög segély, de végleges döntés a kérdésben csak júniusban várható, miután kiderült, hogy biztosított-e az ország finanszírozása.

A Reutersnek ugyanakkor egy neve elhallgatását kérő pénzügyminisztériumi tisztviselő azt mondta: nem helytállóak azok az értesülések, amelyek szerint Görögország egy új mentőcsomagról tárgyalna. Ezt 11 óriáig senki nem cáfolta hivatalosan.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió (EU) és az Európai Központi Bank (EKB) tavaly májusban hagyott jóvá egy közös, 110 milliárd eurós hitelkeretet a pénzügyi összeomlás szélére került Görögország számára, egyebek mellett megszorítások és adóemelések fejében.

A görög pénzügyminisztérium bejelentette, hogy kedden megérkezett Athénba az IMF-EU-EKB küldöttsége a következő - immár ötödik - hitelrészlet lehívásához szükséges felülvizsgálatra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.