BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így spórol 400 milliárdot a kormány

A PPP-szerződés lezárását elfogadó vállalkozók minden esetben megkapják a beruházásra fordított pénzüket és a kiváltással kapcsolatos jogszerű igényüket - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Nemes Sára államtitkárra hivatkozva. A konstrukció felszámolásával a költségvetés terhe 400 milliárd forinttal csökken.

Az államtitkár egy szolnoki konferencián tartott előadásában úgy vélte, hogy a PPP-szerződések ügye júniusban kerülhet a kormány elé, és - a döntésnek megfelelően - az előnytelen szerződések megszüntetése akár néhány héten belül elkezdődhet.

A szaktárca - a felelős állami gazdálkodás jegyében - a következmények gondos mérlegelése után az állam számára előnytelen minden gazdaságtalan PPP-megállapodást megszüntet, így a költségvetés hosszú távú terhei megközelítőleg 400 milliárd forinttal csökkenhetnek.

Nem az érintett kör kárpótlása a cél, hanem a valós értéken történő elszámolás, a kockázatos projektek független igazságügyi szakértők által megállapított valós beruházási értéken történő kiváltása, más, gazdaságos finanszírozási lehetőségek feltárása - emelte ki az államtitkár. A beruházások jelenértékét megvizsgálva kiderült, hogy a magántőke bevonásával elkészült beruházás az állam és az önkormányzatok által vállalt kötelezettségek mindössze harmadába, negyedébe került.

Magyarországon mintegy 100 állam által finanszírozott PPP-program fut. A köz- és magánszféra együttműködésében épült 54 oktatási intézmény, 34 sportlétesítmény, 4 autópálya-szakasz, 2 börtön, a Művészetek Palotája és a Berlini Collegium Hungaricum.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.