BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A görögök miatt jöhet az új bankadó

A brüsszeli döntéshozók olyan újabb bankadó bevezetéséről tanácskoznak, amelyet Görögország megmentésére használnának fel.

Az Európai Unió vezetői jelenleg tárgyalnak a Görögországnak nyújtandó új mentőcsomag részleteiről, amelynek kapcsán felmerült egy új bankadó bevezetésének lehetősége. A diplomáciai körökből kiszivárogtatott elképzelés a The New York Times szerint azt mutatja, hogy egyre nagyobb a zavar a görögök második mentőcsomagja kapcsán. A Die Welt tudomására jutott terv szerint azok a bankok is kivennék a részüket a bankadóból, amelyek nem rendelkeznek görög kitettséggel, ezért valószínű, hogy a pénzintézetek ezen csoportja élénken tiltakozik majd a terv ellen.

Németország viszont erősen kampányol a magánszektor nagyobb részvétele mellett, Berlin előterjesztett egy javaslatot, mely szerint a 2014 előtt lejáró görög államkötvények futamidejét hét évvel hosszabbítanák meg. Az Európai Központi Bank viszont nem fogadta lelkesen az ötletet, mivel ezt a pénzpiacok korlátozott fizetésképtelenségnek tekinthetik, ez pedig fertőzésveszélyt jelent az egész eurózónára nézve. Az EKB vezetője, Jean-Claude Trichet egyébként hétfői nyilatkozatában ismét hangsúlyozta, hogy a szervezet nem fogadja el biztosítékként a görög kötvényeket, ha az ország csődhelyzetbe kerül a hitelminősítők meglátása szerint.

Ugyanakkor maga az új mentőcsomag kialakítása látszólag simábban megy: a második injekció vélhetően 80 és 127 milliárd euró között mozog majd.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.