BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brüsszel csak kétsebességes eurózónára számít

Az euróövezet növekedési üteme ugyan a válságból való kilábalásra utal, azonban továbbra is lassú és kétsebességű lehet a közös valuta térségében - derül ki az Európai Bizottság (EB) szerdán nyilvánosságra hozott negyedéves gazdasági jelentéséből.

A brüsszeli szervezet szerint az európai adósságállomány 2012-ben csökkenésnek indulhat, további kihívások előtt állnak az euróövezeti tagállamok, amennyiben teljesíteni kívánják a stabilitási programjaikban vállaltakat.

A Bizottság Írországgal kapcsolatosan dicsérettel élt, amiért a szigetország tartja magát a mentőcsomagban vállalat gazdasági programhoz. Portugália ugyan még az intézkedések végrehajtásának korai fázisában van, az erős politikai konszenzus segít a tervek megvalósításában - írja a szervezet.

Az Európai Bizottság a görög helyzetet "összetettebbnek" nevezi és kiemeli, hogy a program további megerősítésére van szükség annak érdekében, hogy a görög államháztartás fenntartható pályára térjen vissza.

Az EB szerint a növekedés várhatóan lelassul, és továbbra is egyenetlen marad az egyes tagországokban. A kockázatok közt említik az észak-afrikai, illetve a közel-keleti helyzetet, amely nyomást helyezhet az olajárakra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.