BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kicselezheti az EU a hitelminősítőket

Új, az eurózóna pénzintézeteit terhelő bankadó kivetésére tehetnek javaslatot az eurózóna állam- és kormányfői csütörtöki rendkívüli válságülésükön a Görögországnak szánt második hitelcsomag keretében – adta hírül tegnap egy bizalmas dokumentumra hivatkozva a Reuters.

Az adótól, amely elsősorban a görög állampapírpiacon jelentős érdekeltségekkel rendelkező bankokat sújtaná, három év alatt összesen 30 milliárd euró bevételt remélnek a döntéshozók – ez pontosan annyi, mint amennyivel a helléneket hitelező magánbefektetőknek az eredeti tervek szerint is hozzá kellett volna járulniuk a valószínűleg 115-120 milliárd eurós második görög hitelcsomaghoz.

Az új javaslattal az EU gyakorlatilag megkerülné a hitelminősítőket, hiszen úgy szedné be a bankoktól az eredetileg tervezett összeget, hogy nem ütemezi át a görög adósságot, azaz a bankok továbbra is időben megkapják a lejáró görög állampapírok után őket megillető pénzt. Ez azért fontos, mert az adósságátütemezést a hitelminősítők csődeseményként értékelnék, amely – legalábbis az Európai Központi Bank (EKB) félelmei szerint – katasztrofális következményekkel járhatna az egész eurózónában.

Az új bankadó bevezetése „valóban az egyik olyan lehetőség, amit vizsgálunk” – erősítette meg az információt Jean Leonetti francia EU-ügyekért felelős miniszter. Bár sajtóhírek szerint a tagállamok vezetői több forgatókönyvet is lejátszanak a csütörtöki csúcs előtt, állítólag ez az egyetlen olyan szcenárió, amely nem vonna maga után csődesemény-minősítéseket. Utóbbiakat Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke továbbra is mereven elutasítja, márpedig az új görög hitelcsomagot csak az európai jegybankkal összhangban lehet elfogadni – mondta a Financial Times Deutschlandnak a német pénzügyminisztérium egyik szóvivője.

Uniós diplomaták ezzel együtt úgy vélik, hogy a csütörtökön elfogadandó megoldás inkább az egyes forgatókönyvek kombinációja lesz majd. Így – a bankadó mellett – az országot hitelező pénzintézetek beleegyeznének az általuk birtokolt kötvények futamidejének meghosszabbításába vagy azok egy részének újakra cserélésébe is – persze ezt továbbra is úgy kellene megoldani, hogy azt ne lehessen csődeseménynek tekinteni –, az EU pedig tovább csökkentené a görögöknek már eddig megszavazott hitelek kamatait, és újabb kölcsönt adna Athénnak az ideiglenes válságkezelési alapból. Döntés csak az utolsó pillanatban várható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.