BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Köze nincs a stressztesztnek a valósághoz?

Az európai bankok stressztesztjeinek eredményeit elvileg holnap délután este adja közzé az Európai Bankhatóság. Az eredmények felét már tudjuk előre, de kétséges, használhatóak-e egyáltalán valamire.

Péntek délután teszi közzé az Európai Bankhatóság (EBA) a stressztesztek eredményét, ám a jövőre jobban lehet következtetni az eddigi eseményekből, mint a valós számokból. A német bankhatóság, a Bafin szerint ugyanis az EBA módszerei hiányolják a legitimitást, a stresszteszten átesett Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) pedig egész egyszerűen fityiszt mutatott az egész rendszernek, amikor két nappal a bejelentett határidő előtt közzétette az eredményeit.

Ebből pedig egy dologra lehet következtetni, Németország néhány igen befolyásos polgárát és intézetét csak hajszál választja el attól, hogy nyíltan szembeforduljon vagy akár el is szakadjon az Unió szabályzó testületeitől - írja Geoffrey T. Smith a Wall Street Journal hasábjain.

Eközben egyes periferiális eurózóna tagállamok számára világossá vált, hogy az euróval a mostani formájában nem tudnak együtt élni és a gyorsvonat sebességével robognak a pont felé, ahonnan már nem lesz más lehetőség, csak elhagyni a monetáris uniót.

Miközben az egyre gyorsuló örvény már Spanyolországot és Olaszországot fenyegeti, nehéz elképzelni, hogy bárkit is érdekeljen, a 91 vizsgált bank közül hány lesz olyan, amely nem lesz képes gazdasági visszaesés idején két éven keresztül 5 százalék felett tartani az úgynevezett elsődleges alapvető (core tier 1) tőkéjüket.

Az EBA védelmében el kell mondani, hogy soha nem is állított többet a stresszteszt eredményeiről, mint amit a számok állítanak. Azok pedig a legtöbb banknál meg fognak felelni, ahol pedig nem, ott is fél éve lesz a pénzintézeteknek a javításra. Igaz, közben naponta újabb országokat minősítenek le a nagy hitelminősítők, vagyis teszt ide vagy oda, az uniós gazdaságpolitikai események alakulása valószínűleg felül fogja írni az eredményeket vagy egyszerűen csak semmissé teszik őket.

A legtöbb német bank állítja, hogy átment a teszten, az Európai Központi Bank pedig már múlt héten közölte, hogy az olasz bankok "kényelmes plusszal" feleltek meg a teszteken. Az általános optimizmus azonban nagyon is ellentmond az eurózóna napi aktualitásainak, így félő, hogy ismét felütötte fejét az az általános európai probléma, amikor a maga szűk kontextusában valóban igaz egy állítás, jelen esetben a stresszteszt eredménye, ám semmilyen más területen nem értelmezhető annak eredménye - írta a WSJ szakértője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.