BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Piros pont Írországnak - gyorsabban csökken a deficit

Nem véletlenül háborodtak fel az uniós politikai döntéshozók azon, hogy kedden Moody’s Investor Service egy fokozattal leminősítette Írország szuverén adósság besorolását. A nemzetközi szervezeti trojka – az Európai Uniós, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (ECB) – ugyanis egyhangúan elismerően szólt a szigetország teljesítményéről. A deficit gyorsabban csökken, mint ahogy azt várták.

Írország 2010 végén fordult a nemzetközi szervezetekhez segítségért, mivel az ország nem volt képes önállóan finanszírozni a kiadásait. Az ország mentőcsomagot kapott az uniótól és az IMF-től, amelynek cserébe megszorító intézkedésekkel kellett garantálnia, hogy csökkenti az államháztartás kiadásait.

Az Európai Unióból, az ECB-ből és az IMF-ből álló trojka megdicsérte az íreket, úgy vélik, a vártnál jobban teljesítik a kritériumokat. A negyedéves felülvizsgálat alkalmával a szervezetek szakértői úgy nyilatkoztak, az ír államadósság a vártnál gyorsabb mértékben csökken. A költségvetés hiánya idén várhatóan jóval a hazai össztermék 10.5 százaléka alatt lesz

Az ország mindemellett jobban halad a bankszektor újjáépítésével, mint amire a nemzetközi szervezetek szakértői számítottak. Megdicsérték emellett az ország, a munkaerőpiacon végzett reformlépéseit is. A szervezetek szerint az írországi kockázat továbbra is alacsony maradhat, ha az ország tartja magát a költségcsökkentési programhoz.

A szakértők nem tartják kizártnak, hogy a program 2014-es lejárta után Írország képes lesz kiadásait a piacról finanszírozni. A Moody’s azonban nem volt ennyire biztos Írország fizetőképességében. Kedden ugyanis az eddigi "Baa3"-ról - vagyis a még befektetési ajánlású osztályzati sáv alsó széléről - egy fokozattal "Ba1"-re süllyesztette a hazai és a külföldi piacokon kibocsátott ír államkötvény-adósság osztályzatát. Az amerikai hitelminősítő arra hivatkozott, hogy Írországnak a mentőcsomag kifutása után újabb pénzügyi segítségre lehet szüksége.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.