BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bejön Kína: Az IMF helyett vehetik a magyar államkötvényeket

Magyarország finanszírozási igénye majdnem a negyedével csökkenhet jövőre, mert Orbán Viktor csökkenti a költségvetési hiányt és korábban fizetjük vissza az adóságot - mondta a Bloomberg hírügynökségnek az adósságkezelő vezére.

A nettó forint finanszírozási szükséglet mintegy 200 milliárd forinttal csökken (1,07 milliárd dollár) 2012-ben, az idei évi 895 milliárd forintról, mondta Pleschinger Gyula, az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója. Azt is tervezi, hogy további kötvényeket bocsájtanak ki ebben az évben, miután már az első fél évben sikerült teljes devizaszükségletünket kielégíteni.

„A 2012-es év könnyebbnek látszik, mint az idei” – mondta Pleschinger egy interjúban hétfőn Budapesten. Ez részben azért igaz, mert az adósságkezelőnek sikerült visszavásárolnia, illetve elcserélnie elég sok 2012-ben lejáró tartozást

Magyarországnak 3,2 milliárd eurót kell visszafizetnie a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és az EU-nak jövőre – hangsúlyozta a vezérigazgató. A lejáró külföldi devizában denominált tartozás összesen 4,5 milliárd euró 2012-ben.

Magyarország azt tervezi, hogy a költségvetési hiány a GDP 2,5 százaléka lesz jövőre, miután a hiány 4,3 százalék lett 2010-ben, és többletet mutathat idén a magán-nyugdíjpénztári rendszer államosítása és az ideiglenes szektorális különadók (energia, pénzügyi, kiskereskedelmi, telekommunikáció) miatt - írja a Bloomberg.

A beszámoló hozzáteszi, a magán-nyugdíjpénztári eszközök felhasználásával az államadósság szintjét 77 százalékra csökkentette a kormány 81 százalékról, amely még így is a legmagasabb az EU keleti felén. Orbán Viktor miniszterelnök augusztus közepén azt mondta, tovább csökken az adósság még ebben az évben.

Az adósságkezelő előrejelzése szerint „néhány millió euró” külföldi devizában denominált adóság eladására van szükség 2012-ben, amely „gyakorlatilag nulla”.

Magyarország államcsőd ellen köthető biztosítási felára (CDS-felár) 436 bázisponton állt tegnap, miközben a lengyel 202 bázispont. A csődbiztosítási felár éves csúcs közelében áll. Pleschinger Gyula szerint ez a pillanat nem optimális a külföldi devizában denominált adósság kapcsán, az aktuális CDS-felár tükrében, a nemzetközi szentiment és a kockázatvállalási hajlandóság miatt.

A kormány felfüggesztette a fennmaradó szeközök eladását, amelyek tartalmazzák a külföldi és magyar részvényeket „a rossz piaci helyzet” miatt – mondta Pleschinger. Ha a piaci helyzet úgy alakul, mindent eladunk ebben az évben, mondta a megmaradt nyugdíjeszközök kapcsán.

Az Erste Bank közgazdászai kommentárjukban kiemelték, Pleschinger Gyula elmondta, hogy „az állam azt szeretné, ha minden, a magán-nyugdíjpénztáraktól megkapott vagyonelemet még idén értékesíteni tudna. Ez azonban nem feltétlenül érinti a Mol-t és a Richtert, hiszen azokról korábban, mint hosszú távú befektetésekről beszélt a kormány, bár egyes politikusok a Mol részvények eladását sem zárták ki”.

A magán-nyugdíjpénztáraktól júniusban az államhoz került részvények

- MOL 2.13% (összesen mintegy 24% van a Magyar Állam tulajdonában)

- OTP 3.65%

- Richter 4.09% (összesen mintegy 29% van a Magyar Állam tulajdonában)

- Egis 4.92%

- MTelekom 3.29%

- FHB 2.32%

- PannErgy 5.34%

- E-STAR 5.92%

- ANY 11.51%

- Danubius 1.1%

Forrás: Erste

Magyarország felfüggesztette a tárgyalásokat az IMF-fel tavaly. Két hónappal ezelőtt a kínai miniszterelnök Ven Csia-pao azt mondta, Kína magyar államkötvényeket vásárolhat.

Az adósságkezelő tárgyalásokat folytatott a Bank of China-val, miszerint a pekingi hitelintézet elsődleges forgalmazó lehet - mondta Pleschinger. „Ha Kína vásárol, a piacról fogja tenni” – nyilatkozta az ÁKK vezére. A Bank of China elsődleges forgalmazóvá válása segíthetné a kínai befektetőket, hogy megjelenjenek a hazai piacon.

„Tegnapi nyilatkozatában az ÁKK vezetője a potenciális jövőbeli kínai keresletre irányította a figyelmet, ugyanis Pleschinger Gyula meglebegtette annak a lehetőségét, hogy az elsődleges forgalmazók közé a Bank of China is bekerülhet. Bár nincs rá bizonyíték, az elmúlt hónapok erőteljes állampapír kereslete mögött már eddig is sokan a kínaiakat sejtették” – írta elemzésében Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza.

A finanszírozási lehetőségek fogyatkoznak az euróövezeti adósságválság miatt. Magyarország azt tervezi, hogy több befketetői találkozót tart Ásziában, beleértve Orbán tervezett szaúd-arábiai útját, mondta Pleschinger. „Célunk egy nagy állami pénzalap” – tette hozzá.

- OTP 3.65%

- Richter 4.09% (összesen mintegy 29% van a Magyar Állam tulajdonában)

- Egis 4.92%

- MTelekom 3.29%

- FHB 2.32%

- PannErgy 5.34%

- E-STAR 5.92%

- ANY 11.51%

- Danubius 1.1%

Forrás: Erste -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.