BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Románia: a megyéken verik el a port

Komoly változások várhatók a román önkormányzati világban. Az IMF delegációja dicséreteket hagyott maga után bukaresti látogatásán, ám a stabilitás fenntartásáért a megyék fizetnek nagy árat. S ha ez nem lenne elég, hamarosan indul a megyerendszer vitákkal terhelt átalakítása.

Tömegesen hagyják el a román önkormányzatokat az ott dolgozók, aki tud, menekül az újabb megszorítások elől. A helyzet korábban sem volt fényes Romániában: a tavalyi megszorítási hullám után volt olyan önkormányzati alkalmazott, aki havi 500 lejt, azaz mintegy 32 ezer forintot keresett. A kormány most rendkívül kényesen ügyel arra, hogy minden tekintetben megfeleljen az IMF-nek és az EU-nak, alacsonyan tartsák a költségvetési hiányt, a spórolást pedig az állam magán kezdi. Egész pontosan az önkormányzatokon.

A megyék költekeztek túl, vagy Bukarest? Ez az a kérdés, amely meghatározza a mostani vitákat. A kormány ugyanis úgy véli: a 42 megye hatalma túl nagy politikai és gazdasági kérdésekben, s felelőtlen módon túlköltekeztek az elmúlt években. A megyék szerint viszont az érdemi munkát nem végző kormányhivataloknál kellene kezdeni a megszorításokat.

A megyei dolgozók kirívóan alacsony bérére az IMF is felhívta a figyelmet. Jeffrey Franks, a valutaalap romániai delegációjának a vezetője is arról beszélt, hogy mindenképp szükséges a fizetésemelés, de csakis azután, hogy létszámleépítések történnek. Akadt ugyan olyan értesülés, amely szerint már októbertől több pénzt kapnának az önkormányzati dolgozók, ám Emil Boc miniszterelnök cáfolta ezt: leghamarabb januárban lehet változás. A kormányzati kommunikációban most a legegyszerűbb számítási módról van még szó – ahány százalékát elbocsátják az önkormányzati alkalmazottaknak, annyi százalékos fizetésemelést kapnak a maradók –, de valószínű, hogy az elbocsátásokkal tovább spórolnának a végösszegen.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.